Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dráma v Nigeri: Armáda zvrhla len dvojročného prezidenta a uzavrela hranice, Američania hlavu štátu podporili

Vojaci v Nigeri zvrhli prezidenta Mohameda Bazouma. Zobraziť galériu (3)
Vojaci v Nigeri zvrhli prezidenta Mohameda Bazouma. (Zdroj: SITA/ORTN via AP)

NIAMEY - Nigerská armáda v noci na štvrtok oznámila, že zvrhla tamojšieho prezidenta Mohameda Bazouma i vládu. Následne pozastavila činnosť všetkých inštitúcií v krajine a uzatvorila aj hranice. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo prezidentská garda (PG) Bazouma zadržala. Informujú z agentúr AFP a DPA.

O zvrhnutí prezidenta a vlády informoval v prejave v štátnej televízii armádny veliteľ Amadou Abdramane. Uviedol, že "obranné a bezpečnostné zložky sa rozhodli ukončiť Bazoumov režim". Armáda dodala, že pozastavila činnosť všetkých štátnych inštitúcií, uzatvorila hranice a zaviedla zákaz vychádzania.

archívne video Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc

Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

„My, obranné a bezpečnostné sily zhromaždené v rámci CNSP, sme sa rozhodli skoncovať s režimom, ktorý poznáte,“ uviedol podľa AFP jeden z veliteľov Amadou Abdramane, ktorý bol obklopený deviatimi ďalšími vojakmi v uniformách. Dôvodom sú vraj „zhoršujúca sa bezpečnostná situácia a zlé vládnutie“.

Uzavretie hraníc a zákaz vychádzania platí „do odvolania“. Vojaci západoafrickej krajiny ďalej oznámili, že pozastavili činnosť všetkých štátnych inštitúcií v krajine. Varovali tiež pred akoukoľvek zahraničnou intervenciou.

Mohamed Bazoum
Zobraziť galériu (3)
Mohamed Bazoum  (Zdroj: profimedia.sk)

O pokuse o prevrat v Nigeri už v stredu popoludní informovalo  Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS). Skupina príslušníkov PG totiž zablokovala prístup do prezidentovej rezidencie a kancelárií a po neúspešnom vyjednávaní "odmietla prezidenta prepustiť". Podporu Bazoumovi vyjadrili viacerí svetoví lídri vrátane amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa či poradcu prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana. Zároveň vyzvali na Bazoumove "okamžité prepustenie".

Americký minister zahraničia Antony Blinken vyjadril v telefonáte nigerskému prezidentovi "neochvejnú podporu". Vyzval tiež na jeho "okamžité prepustenie". "Nemôžem povedať, či ide z technického hľadiska o prevrat, alebo nie, to je na právnikoch. Ide ale o jasnú snahu uchvátiť moc násilím a porušiť ústavu," vyhlásil Blinken. S Bazoumom hovorili aj generálny tajomník OSN António Guterres a taktiež mu ponúkol "plnú podporu OSN".

Bazoum bol za prezidenta zvolený v roku 2021

Krátko pred nástupom do úradu - v noci z 30. na 31. marca 2021 - sa v blízkosti prezidentského úradu ozvala silná streľba. Vláda vtedy oznámila, že zatkla niekoľko osôb a má situáciu pod kontrolou. Incident označila za pokus o štátny prevrat. Prezident následne urobil čistky vo svojej ochranke, ktorá je spolu s PG zodpovedná za zaisťovanie bezpečnosti v prezidentskom paláci. Urobil tak v nádeji, že sa tak vyhne ďalším nepokojom.

Niger je jedným z kľúčových partnerov Francúzska v regióne Sahel, ktorý sužuje džihádistické násilie. História tejto rozsiahlej, chudobnej, púštnej krajiny je pretkaná štátnymi prevratmi - od získania nezávislosti tejto bývalej francúzskej kolónie v roku 1960 sa tu uskutočnili štyri prevraty a viaceré pokusy o puč.

Zadržaný prezident vyhlásil, že bude brániť demokraciu

Nigerský prezident Mohamed Bazoum vo štvrtok vzdorovito prisľúbil, že bude chrániť ťažko vybojované demokratické hodnoty. Krátko predtým ho zajali elitní vojaci prezidentskej stráže a oznámili, že v krajine prevzali moc. Informuje podľa správy agentúry AFP.

Bazouma zajali v stredu členovia prezidentskej stráže. Neskôr oznámili pozastavenie činnosti všetkých inštitúcií v krajine, zatvorenie hraníc a nočný zákaz vychádzania. To si vyslúžilo ostrú kritiku od afrických inštitúcií i medzinárodného spoločenstva. "Ťažko vybojované zisky budú chránené. Všetci Nigerčania, ktorí milujú demokraciu a slobodu, by to tak chceli," napísal Bazoum na sociálnej sieti X predtým známej ako Twitter.

Pokus o prevrat

Nigerský minister zahraničných vecí Hassoumi Massoudou vo štvrtok uviedol, že "legálnu a legitímnu moc" má v rukách zvolený prezident. Podľa Massoudouho sa v Nigeri do "pokusu o prevrat" nezapojila celá armáda. "Žiadame všetkých spurných vojakov, aby sa vrátili do svojich radov. Všetko môžeme dosiahnuť prostredníctvom dialógu, no inštitúcie republiky musia byť funkčné," uviedol Massoudou. Pre televíziu France24 tiež uviedol, že Bazoum je v dobrom zdravotnom stave. 

Do nigerskej metropoly Benin vo štvrtok zamieril prezident susedného Beninu Patrice Talon, ktorý je zároveň predsedom Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), aby viedol sprostredkovateľské rokovania. Bazoum bol za prezidenta zvolený v roku 2021. Krátko pred nástupom do úradu koncom marca 2021 sa v blízkosti prezidentského úradu ozvala silná streľba.

Vláda vtedy incident označila za pokus o štátny prevrat a oznámila, že situáciu má pod kontrolou. Prezident následne urobil čistky vo svojej ochranke v nádeji, že sa vyhne ďalším nepokojom. Niger je chudobná púštna krajina a jej dejiny sú pretkané štátnymi prevratmi. Nezávislosť od Francúzska získala v roku 1960, odvtedy sa tam uskutočnili štyri prevraty a viaceré neúspešné pokusy o puč.

OSN aj EÚ žiadajú okamžité prepustenie nigerského prezidenta Bazouma

Nigerský prezident Mohamed Bazoum musí byť okamžite prepustený a musí sa obnoviť ústavný poriadok v krajine, uviedla vo štvrtok OSN. Prezidenta v stredu zadržali elitní vojaci prezidentskej stráže a oznámili prevzatie moci, informuje agentúra AFP.

"Je potrebné vynaložiť všetko úsilie na obnovenie ústavného poriadku a právneho štátu. Prezident Bazoum musí byť okamžite a bezpodmienečne prepustený a musí byť zaistená jeho bezpečnosť. Svojvoľne zadržiavaní členovia jeho vlády a ich príbuzní musia byť tiež okamžite a bezpodmienečne prepustení," uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

"Som šokovaný a znepokojený pokusom o vojenský prevrat v Nigeri a čo najdôraznejšie ho odsudzujem. Je potrebné vynaložiť všetko úsilie na obnovenie ústavného poriadku a právneho štátu. Naliehavo žiadam všetkých aktérov, aby sa zdržali násilia a rešpektovali práva a základné slobody všetkých," dodal.

S rovnakou výzvou prišla aj EÚ. "Niger je dôležitým partnerom Európskej únie v regióne Sahel, ktorého destabilizácia by neslúžila záujmom nikoho v krajine, v regióne ani mimo neho," uviedla hovorkyňa EÚ pre zahraničné záležitosti Nabila Massraliová.

Viac o téme: PrezidentHraniceArmádaNigéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu