Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Hrozné počasie si žiada ďalšie obete: V Pakistane počet narástol na vyše 150

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

ISLAMABAD - Na vyše 150 vzrástol v stredu počet obetí monzúnových dažďov a záplav v Pakistane. Úrady pritom varovali pred ďalšími zrážkami a záplavami. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Z údajov pakistanského Štátneho úradu pre živelné pohromy (NDMA) vyplýva, že počet obetí presiahol hranicu 150 a v provincii Pandžáb bolo nahlásených 66 úmrtí. Okrem toho pri nehodách spôsobených počasím utrpelo zranenie už 230 ľudí a zničených bolo vyše 450 domov.

Archívne video: Búrky dnes zaplavovali obec Beluj pri Banskej Štiavnici a Sebechleby pri Krupine

Búrky dnes zaplavovali obec Beluj pri Banskej Štiavnici a Sebechleby pri Krupine (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

K najtragickejšej nehode prišlo v hlavnom meste Islamabad, kde sa na tábor robotníkov zrútila stena podchodu vo výstavbe a zahynulo 13 ľudí. Rekordné lejaky spôsobili záplavy aj vo východopakistanskom meste Láhaur a narušili každodenný život obyvateľov. Pakistanský meteorologický úrad v pondelok vydal nové výstrahy pred bleskovými záplavami v provinciách Balúčistán a Sindh.

Vlaňajšie dažde spôsobené klimatickými zmenami spôsobili v Pakistane rozsiahle záplavy a v jednu chvíľu voda zaliala až tretinu jeho územia. Vyžiadali si vyše 1700 obetí a v beztak chudobnej krajine spôsobili škody v hodnote 30 miliárd dolárov. Pakistan vyprodukuje menej ako jedno percento celosvetových emisií uhlíka, no patrí medzi krajiny najviac zasiahnuté klimatickými zmenami.

Viac o téme: ZáplavyTragédiaPočasieObeteDážďMonzúnové daždePakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu