Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Češka, ktorá sa priznala k ohavnej vražde manžela v Tunisku: V tamojšej väznici ju čaká čistá hrôza!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MONASTIR - Češku, ktorá sa priznala v Tunisku k vražde svojho manžela, čakajú v tamojšej väzobnej väznici príšerné podmienky. Zadržaní sa v neľudských podmienkach tlačia v preplnených celách. Uviedla to pre Blesk.cz svedkyňa.

V tuniskom Monastire sa v pondelok uskutočnilo súdne konanie s Češkou, ktorá bola zadržaná po úmrtí manžela. Predbežné vyšetrovanie preukázalo podozrivé úmrtie po tom, čo boli pri pitve objavené stopy škrtenia v úrovni krku.

ilustračné video

Kriminalisti zadržali dve osoby, ktoré páchali zverstvá na maloletej (Zdroj: Polícia SR - Trenčiansky kraj)

"Vyšetrujúci sudca prvoinštančného súdu v Monastire vyniesol dnes popoludní, v pondelok 24. júla 2023, rozsudok odňatia slobody nad českou turistkou obvinenou z vraždy svojho manžela, ku ktorej došlo minulý týždeň v hoteli v Monastire, po tom, čo sa k spáchaniu činu priznala," uviedol hovorca súdu v Monastire, Mahdii Farida Bena Jahhy.

"Obvinená žena zostáva vo väzbe do ukončenia vyšetrovania, ktoré má odhaliť príčiny a okolnosti činu," dodal hovorca.

Príšerné podmienky vo väzení

Jana Matoušková, ktorá žije už 25 rokov v Tunisku, pre Blesk.cz opísala príšerné podmienky, aké v tamojších väzniciach panujú. „Fakticky je vo väzení s ostatnými zadržanými aj odsúdenými. Otázkou je, či je „len“ s ďalšími dvadsiatimi v priestore 3 x 3 metre, alebo v cele pre 100 ľudí, kam ich napchajú 200,“ opísala.

Cely sú podľa svedectiev preplnené, nemajú klimatizáciu a nachádza sa tam iba jedna toaleta v rohu. "Kúpeľ býva raz týždenne, jedlo obvykle pozostáva z vodovej polievky a kúska chleba. Tu zatvorení a zadržaní spoliehajú na rodiny, ktoré im môžu priniesť jedlo. Ale nie každý deň," vysvetluje svedkyňa Jana pre Blesk.

Ešte horšie podmienky spôsobuje fakt, že v Tunisku sú momentálne teploty okolo 45 stupňov. "Otázkou je, či bola česká ambasáda schopná vyjednať nejaké slušnejšie podmienky väzby, pretože už takto je tuniské väzenie vražedné. V celej krajine navyše o ôsmej večer zatvárajú vodu a púšťajú ju znova o šiestej ráno. Nie je pravdepodobné, že by väznice boli vybraté. Potrebujú vodu pre hotely. Dokonca už v exponovaných letoviskách začali pre obyvateľov vypínať v noci elektrinu," dopĺňa Jana Matoušková.

Problémom sú podľa nej sú aj ľudské práva v krajine. Vôbec ich nezaujímajú základné ľudské potreby zadržaných. "A už vôbec ich nezaujíma, čo tomu kto povie. Pokiaľ pani nedisponuje značnou hotovosťou, bude to mať ťažké. Tu je za peniaze možné všetko," dodáva svedkyňa pre Blesk.cz.

I keď krajina v roku 2015 obnovila trest smrti, Češku čaká maximálny trest 18 rokov väzenia vzhľadom na poľahčujúce okolnosti, uviedol pre CNN Prima NEWS novinár Michal Janotka.
 

Viac o téme: ManželVraždaVäzenieTuniskoČeška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu