Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tvrdý ukrajinský útok na Kryme: Drony zasiahli muničný sklad! Doprava je ochromená, evakuujú ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Edin Skoric via AP)

MOSKVA - Ukrajinský dronový útok na muničný sklad na Moskvou anektovanom polostrove Krym viedol k evakuáciám tamojších obyvateľov a ochromil železničnú dopravu, uviedli v sobotu tamojšie Ruskom dosadené úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

aktualizované 20:13 Úrady na Ruskom okupovanom Kryme v sobotu večer informovali o obnovení vlakovej dopravy v Krasnohvardijskom okrese, kde v sobotu došlo k útoku dronom a následným detonáciám a požiaru v muničnom sklade. Ako informovala agentúra AFP, Ruskom dosadený gubernátor Krymu Sergej Axionov vo svojom statuse zverejnenom na platforme Telegram dodal, že v súvislosti s útokom dronu a sériou výbuchov v muničnom sklade úrady nariadili evakuáciu civilistov v okruhu piatich kilometrov od miesta incidentu. 

Na mieste zasahujú bezpečnostné zložky

Moskvou dosadený krymský gubernátor Sergej Axionov spresnil, že útok spôsobil "detonáciu" muničného skladu, v dôsledku ktorej došlo k evakuácii obyvateľov v okruhu piatich kilometrov. Výbuch v Krasnohvardijskom okrese v centrálnej časti polostrova viedol aj k zastaveniu železničnej dopravy. Podľa Axionova na mieste zasahujú bezpečnostné zložky, aby odstránili "možné následky" útoku. Informácie o možných obetiach neboli bezprostredne známe. Axionov predtým informoval aj o dočasnom pozastavení cestnej dopravy na Krymskom moste.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 513 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Ukrajinská armáda medzičasom útok potvrdila, pričom dodala, že došlo k zničeniu skladov s muníciou a ropného skladu. K útoku, ktorého cieľom malo byť podľa médií vojenské letisko, došlo v Krasnohvardijskom okrese severne od Simferopolu v centrálnej časti polostrova. Na sociálnych sieťach kolovali videá, na ktorých bolo vidieť rozsiahly požiar a hustý dym; na niektorých boli zaznamenané aj explózie. Pozastavená bola aj železničná doprava.

Axionov predtým informoval aj o "dočasnom pozastavení" cestnej dopravy cez Krymský (Kerčský) most spájajúci Krymský polostrov s Ruskom. Len desať minút po tomto oznámení Moskvou podporovaná krymská vláda v novom príspevku uviedla, že doprava bola "obnovená". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok označil Krymský most za nelegálne vybudované "nepriateľské zariadenie" a "legitímny vojenský cieľ" Kyjeva.

Výbuchy na Krymskom moste v pondelok pripravili o život dvoch civilistov a vyradili z prevádzky časť cestného mosta, ktorý sa len nedávno vrátil do plnej prevádzky po tom, čo bol vážne poškodený pri podobnom útoku v októbri minulého roka.

 

Rusko tvrdí, že Ukrajina zasiahla kazetovou muníciou Belgorodskú oblasť

Ukrajina v piatok zasiahla kazetovou muníciou ruskú pohraničnú obec Žuravľovka v Belgorodskej oblasti. V sobotu to uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Na obec Žuravľovka v Belgorodskej oblasti bolo (zo strany ukrajinskej armády) vypálených 21 delostreleckých granátov a tri kazetové bomby," napísal Gladkov na platforme Telegram s odkazom na piatkové útoky.

Biely dom vo štvrtok potvrdil, že ukrajinská armáda v boji proti ruským okupačným silám už nasadila kazetovú muníciu, ktorú Kyjevu poskytol Washington. Spojené štáty odobrili odoslanie kazetovej munície na Ukrajinu pred dvoma týždňami. Kyjev sa pritom podľa USA zaviazal, že s touto muníciou bude zaobchádzať opatrne a nepoužije ju na útoky na ruskom území.

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 120 krajín vrátane Slovenskej republiky. Obvykle sa z týchto zbraní uvoľní obrovské množstvo menších bombičiek, ktoré dokážu zabíjať na ploche niekoľkých hektárov, čo ohrozuje životy civilistov.

Viac o téme: RuskoUkrajinaKrymKazetová muníciaVojna na UkrajineBelgrod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu