Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Poľsku obvinili 18-ročného mladíka z plánovania bombového útoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Príslušníci poľskej Agentúry pre vnútornú bezpečnosť (ABW) zadržali 18-ročného mladíka, ktorý plánoval teroristický útok na budovu štátneho úradu v Poľsku. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

K zatknutiu došlo 16. júna v meste Vroclav na juhozápade Poľska. Podľa koordinátora poľských špeciálnych síl mladík koncom roka 2022 konvertoval na islam, údajne sa inšpiroval organizáciou Islamský štát (IS) a jeho vzorom boli "vodcovia teroristických organizácií, ako sú Usáma bin Ládin a abú Bakr al-Bagdádí". "Podozrivý udržiaval neustály kontakt s osobami, ktoré tvrdili, že sú predstaviteľmi teroristickej organizácie, takzvaného Islamského štátu," uvádza sa v oznámení.

archívne video 

Likvidácia bomby: Práca pyrotechnika nepripúšťa omyly (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

Príslušníci ABW prehľadali miesto pobytu zadržaného muža a podľa vyšetrovateľov odhalili dôkazy o pripravovanom zločine. Mladík zhromažďoval informácie a materiál na výrobu pásu s výbušninami, ktorý plánoval použiť pri útoku. Muža obvinili z členstva v organizovanej zločineckej skupine s cieľom spáchať teroristický útok, ako aj z plánovania činu ohrozujúceho životy, zdravie alebo majetok ľudí pomocou výbušnín. Hrozí mu trest odňatia slobody na jeden až desať rokov.

Viac o téme: PlánovanieBombový útokMladíkPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu