Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V kosovskom parlamente vypukla potýčka počas premiérovho prejavu o napätí so Srbmi

V parlamente vypukla potýčka. Zobraziť galériu (3)
V parlamente vypukla potýčka. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ridvan Slivova)

PRIŠTINA - V kosovskom parlamente vo štvrtok vypukla potýčka po tom, ako opozičný zákonodarca oblial vodou premiéra Albina Kurtiho. Ten v zákonodarnom zbore práve prednášal prejav o opatreniach na zmiernenie napätia so Srbmi na severe Kosova, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Kurti v stredu oznámil, že zníži počet príslušníkov špeciálnych policajných zložiek umiestnených pre úradnými budovami v oblastiach na severe Kosova, v ktorých majú prevahu Srbi. Takisto sľúbil, že sa v príslušných mestách uskutočnia nové voľby starostov. Tento krok však rozhneval kosovskú opozíciu, ktorá tvrdí, že Kurti už celé mesiace robí politické experimenty a ohrozuje tak medzinárodné postavenie Kosova.

Poslanec Mergim Lushtaku z opozičnej Demokratickej strany Kosova (PDK) sa k premiérovi počas prejavu priblížil a oblial ho vodou, čo vyprovokovalo fyzické potýčky. Miestne médiá hlásili, že Kurti počas potýčky opustil miestnosť aj s ozbrojenou ochrankou. Kosovské opozičné strany kritizujú Kurtiho postup na severe krajiny, v dôsledku ktorého sa vyostrili vzťahy Kosova s kľúčovými spojencami na Západe, píše AP. USA a Európska únia premiéra vyzývajú, aby pomohol upokojiť situáciu. Prejavy násilia prepukli v máji, keď sa starostovia z radov etnických Albáncov ujali úradu po voľbách, ktoré srbská väčšina bojkotovala.

V parlamente vypukla potýčka.
Zobraziť galériu (3)
V parlamente vypukla potýčka.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ridvan Slivova)

Desiatky ľudí utrpeli zranenia v následných ozbrojených zrážkach medzi miestnymi Srbmi, kosovskou políciou a príslušníkmi mierovej misie NATO. Srbi, ktorí tvoria na severe Kosova väčšinu, nikdy neprijali vyhlásenie jeho nezávislosti od Srbska v roku 2008 a viac než dve desaťročia po povstaní kosovských Albáncov proti represívnej srbskej vláde stále považujú za svoje hlavné mesto Belehrad. Nezávislosť Kosova odmieta uznať aj samotné Srbsko.

V parlamente vypukla potýčka.
Zobraziť galériu (3)
V parlamente vypukla potýčka.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ridvan Slivova)

Viac o téme: PotýčkaKosovoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu