Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Európska únia odsúdila veto Ruska v Bezpečnostnej rade OSN na dodávky humanitárnej pomoci sýrskej enkláve

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia v stredu skritizovala veto Ruska v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) na pokračovanie dodávok pomoci do poslednej enklávy v Sýrii, ktorá je pod kontrolou tamojších vzbúrencov. EÚ to označila za "ďalšiu politizáciu humanitárnej pomoci", ktorá ohrozuje životy. Informuje agentúra AFP.

Utorkové rozhodnutie Ruska zablokovať deväťmesačné predĺženie dohody o poskytovaní dodávok pomoci cez susedné Turecko "ešte viac zhorší už aj tak hroznú humanitárnu situáciu na severozápade Sýrie", uviedla vo vyhlásení Európska komisia. Ruské veto tiež "kruto preruší dodávanie život zachraňujúcich humanitárnych zásob pre milióny ľudí v núdzi", dodala komisia.

Strata záchranného lana

Vyhlásenie vydané šéfom zahraničnej politiky EÚ Josepom Borrellom a eurokomisárom pre krízový manažment Janezom Lenarčičom taktiež vyzýva BR OSN, aby našla spôsob opätovného otvorenia trasy pre humanitárnu pomoc.

"Zastavenie cezhraničných dodávok povedie k strate jediného záchranného lana pre viac než štyri milióny ľudí žijúcich na severozápade Sýrie vrátane takmer troch miliónov vnútorne vysídlených osôb. Vyzývame Ruskú federáciu, aby zbytočne nezhoršovala utrpenie miliónov Sýrčanov," uvádza sa vo vyhlásení. Rusko je popri Iráne hlavným spojencom sýrskej vlády, ktorá bojuje proti povstaniu vyvolanému brutálnym potlačením protestov z roku 2011.
 

Viac o téme: RuskoEurópska úniaBezpečnostná rada OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu