Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Kosatky v Gibraltárskom prielive potopili plachetnicu! Neuveríte, čo zachránilo posádku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Skupina kosatiek dravých v nedeľu potopila plachetnicu v Gibraltárskom prielive. Jej posádku zachránil ropný tanker, informuje o tom správa z agentúry DPA a španielskych médií.

Dvojčlenná posádka plachetnice v nedeľu okolo 9.00 h vyslala núdzové volanie po kontakte s kosatkami približne 26 kilometrov od pobrežia Maroka pri vstupe do Gibraltárskeho prielivu, píše španielsky denník El País s odvolaním sa na záchranárov.

archívne video

V Starej Ľubovni pribudli vďaka eurofondom cyklotrasy a vybudovali lodenicu (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Kosatky podľa posádky vrazili do lode, poškodili jej kormidlo a do trupu začala prenikať voda. Španielske úrady vyslali helikoptéru a na pomoc prišiel aj tanker MT Lascaux, ktorý sa plavil neďaleko miesta nehody. Ten posádku približne o 10.00 h nalodil a previezol do Gibraltáru.

Experti, ktorí sa venujú správaniu týchto morských cicavcov v tejto oblasti uviedli, že išlo o kosatky zo skupiny približne 37 jedincov, ktorá žije v medzi severnou časťou Pyrenejského polostrova a Gibraltárskym prielivom. Išlo o siedmy takýto incident od roku 2020.

Podobné útoky však podľa expertov nie sú úmyselné. Môže ísť o naučené správanie spojené so zvedavosťou, hravosťou, či o obozretnosť, z dôvodu ktorej sa usilujú zastaviť lode. Kosatka dravá (Orcinus orca) je známa aj pod názvom veľryba zabijak. Patrí do čelade delfínovité, dorastá do dĺžky osem metrov a môže vážiť až šesť ton. Vyskytuje sa vo všetkých svetových oceánoch.

Viac o téme: PosádkaPlachetnicaKosatkyRopný tankerGibraltársky prieliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu