Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Voľbu prezidenta budú sledovať zahraniční hostia

Predvolebné plagáty s Michelom Sulajmánom
Predvolebné plagáty s Michelom Sulajmánom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Libanonskí zákonodarcovia sa v nedeľu opäť pokúsia zvoliť nového prezidenta, ktorým sa má stať generál Michel Sulajmán.

Dvadsiaty pokus o zvolenie 59-ročného kandidáta, ktorý nasleduje po stredajšej dohode súperiacich politických frakcií o ukončení jedenapolročnej krízy, prebehne za účasti viacerých zahraničných predstaviteľov vrátane katarského emira Hamada bin Chalífu at-Táního, francúzskeho ministra zahraničných vecí Bernarda Kouchnera a generálneho tajomníka Ligy arabských štátov Amra Mússu.

Hovorca predsedu parlamentu Nabíha Berrího Alí Hamdán v sobotu uviedol pre tlačovú agentúru AFP, že medzi 200 pozvanými hosťami sú aj ministri zahraničia Sýrie a Iránu. Obe krajiny výrazne podporujú opozíciu pod vedením šiitskeho radikálneho hnutia Hizballáh.

Podľa Hamdána do Bejrútu pozvali aj delegáciu amerického Kongresu po vedením Nicka Rahalla, demokratického reprezentanta za Západnú Virgíniu libanonského pôvodu.

Libanonská vláda a opozícia v stredu v katarskej Dauhe uzavreli dohodu o ukončení 18-mesačnej politickej krízy, ktorá krajinu priviedla na pokraj občianskej vojny. Dokument okrem voľby prezidenta obsahuje právo veta pre Hizballáh v budúcej vláde národnej jednoty, čo bolo jednou z jeho hlavných podmienok.

Zvolenie Sulajmána bolo základom katarského návrhu na urovnanie sporov medzi vládou a Hizballáhom, ktoré začiatkom mesiaca prerástli do pouličných bojov a vyžiadali si 65 ľudských životov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu