Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na kontroverznom festivale na oslavu Eritrey sa zranilo 22 policajtov: Pred samotným začiatkom zadržali 60 osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MAINZ - Prinajmenšom 22 policajtov utrpelo v sobotu nadránom zranenia pri potýčkach s výtržníkmi, ku ktorým došlo na kontroverznom festivale na oslavu Eritrey v meste Giessen v strednej časti Nemecka. TASR o tom píše podľa správy agentúry DPA.

Policajti ešte pred samotným začiatkom podujatia zadržali 60 osôb. Aj potom ich však napádali ľudia pokúšajúci sa preniknúť na festival, uvádzajú úrady v spolkovej krajine Hesensko. Polícia sa pokúsila okolo 5.30 h ráno zabrániť vyše 100 ľuďom, aby preliezli cez plot a dostali sa na festival. Tí však na policajtov začali útočiť, pričom po nich hádzali rôzne predmety vrátane kameňov, fliaš a dymovníc. Osoby, ktoré takéto potýčky podnecovali, sú považované za členov eritrejskej opozície.

Polícia použila obušky aj paprikový sprej 

Kritici tohto podujatia ho totiž spájajú s oslavou autoritárskeho eritrejského režimu tamojšieho prezidenta Isayasa Afewerkiho, ktorý v tejto africkej krajine vládne už zhruba 30 rokov, a síce od jej osamostatnenia od Etiópie. Skôr než došlo k násilným potýčkam, nariadila polícia oblasť opustiť približne 50 osobám. Na základe videozáznamu na sociálnych sieťach však bolo zrejmé, že demonštranti majú napriek tomu v úmysle dostať sa na festival. Polícia informovala, že použila obušky aj paprikový sprej, no rozhnevanému davu nedokázala zabrániť v tom, aby prenikol do areálu haly Hessenhallen, kde sa podujatie konalo.

DPA pripomína, že vlani v auguste zaútočila približne 100 ľudí na pomocníkov aj návštevníkov tohto podujatia. Mnohí utrpeli zranenia. Mesto Giessen chcelo tento rok festival zakázať, no súdy na to nevideli dôvod.

Viac o téme: FestivalZraneniaPolícia Eritrey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu