Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUÁLNE Na letisku v Kišiňove sa strieľalo: Dvaja ľudia sú mŕtvi, celé letisko evakuovali

Na letisku v Kišiňove sa strieľalo Zobraziť galériu (4)
Na letisku v Kišiňove sa strieľalo (Zdroj: TASR/AP/Cristian Straista)

KIŠIŇOV - Dvoch ľudí zastrelil v piatok na letisku v moldavskom Kišiňove cudzinec, ktorého tamojšie orgány odmietli vpustiť do krajiny. Informuje správa agentúry AP.

aktualizované 20:30 

Občana Tadžikistanu, ktorého dnes zastrelili na letisku Kišiňov, je vo vážnom stave. Teraz je v nemocnici pod dozorom, uviedol zastupujúci generálny prokurátor Ion Munteanu s tým, že podľa moldavských zákonov mu môže hroziť doživotný trest odňatia slobody.

Útočníka zneškodnili  

Po odmietnutí vstupu do krajiny sa cudzinca snažili odviesť príslušníci pohraničnej stráže. Jednému z nich však zobral pištoľ a vystrelil na dvoch ľudí, ktorých smrteľne zranil. Útočníka následne podľa AP zneškodnili a spútali príslušníci špeciálnej jednotky. Celé letisko po streľbe evakuovali.

Podozrivý pochádzal z Tadžikistanu

Prezidentka Maia Sanduová oznámila, že o život prišiel jeden z pohraničníkov a zamestnanec bezpečnostnej služby. Podľa nepotvrdených správ páchateľ istý čas držal rukojemníkov. Miestne médiá krátko po incidente informovali, že útočníkom bol ruský občan, ktorý do Kišiňova priletel z Turecka. Ako však neskôr vyhlásil premiér Dorin Recean, podozrivý pochádzal z Tadžikistanu. Premiér doplnil, že zranenia utrpel aj jeden z cestujúcich.

Na letisku v Kišiňove sa strieľalo
Zobraziť galériu (4)
Na letisku v Kišiňove sa strieľalo  (Zdroj: TASR/AP/Cristian Straista)

V reakcii na vtedy ešte nepotvrdenú informáciu, že útočník bol z Ruska, agentúra DPA napísala, že do Moldavska denne prichádzajú stovky Rusov. Pri pasovej kontrole na letisku si ich personál zvyčajne zoberie nabok a pýta sa ich na dôvod cesty. Predstavitelia moldavských bezpečnostných zložiek sa totiž obávajú, že Rusko by mohlo do ich krajiny pod rôznym krytím vyslať vojakov či iných ozbrojencov s cieľom destabilizovať situáciu.

Na letisku v Kišiňove sa strieľalo
Zobraziť galériu (4)
Na letisku v Kišiňove sa strieľalo  (Zdroj: TASR/AP/Cristian Straista)

Viac o téme: LetiskoStreľbaCudzinecKišiňov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu