Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Do Poľska dorazilo prvých 14 tankov typu Abrams: Koľko musela tamojšia vláda zaplatiť?

Tank typu Abrams
Tank typu Abrams (Zdroj: TASR/Daniel Karmann/dpa)

VARŠAVA - Prvých 14 tankov americkej výroby typu Abrams, ktoré zakúpila poľská vláda, v stredu dorazilo do Poľska. Informoval o tom tamojší minister obrany Marius Blaszczak, uviedla tlačová agentúra PAP.

Poľská vláda kúpila tanky Abrams od Spojených štátov za 1,4 miliardy dolárov (1,3 miliardy eur) ako náhradu za tanky sovietskej výroby, ktoré Varšava darovala Ukrajine. Ich akvizícia je tiež súčasťou snáh o modernizáciu a posilnenie poľskej armády. 

Archívne video: Ukrajinskí vojaci ukoristili ruskú vojenskú techniku

Ukrajinskí vojaci ukoristili ruskú vojenskú techniku (Zdroj: profimedia.sk)

Poľsko celkovo dostane 116 tankov Abrams, zvyšných 102 vozidiel bude dodaných v priebehu tohto a budúceho roka. Blaszczak, ktorý cestoval do prístavu Štetín-Świnoujście, aby dozrel na vykladanie tankov, vyhlásil, že "tanky Abrams pomôžu obrániť Európu pred hrozbami zo strany imperiálneho Ruska".

"Dnešok je prejavom poľsko-amerického spojenectva, ktoré pomôže nielen obrane Poľska, ale aj celého východného krídla Severoatlantickej aliancie. Tá zasa ochraňuje bezpečnosť slobodného sveta ako takého," povedal Blaszczak, ktorý kontrakt o dodávke tankov podpísal v januári tohto roka.

Okrem tankov zakúpili aj 12 vozidiel technickej podpory typu Hercules

Okrem tankov Abrams Poľsko od USA kúpilo aj 12 vozidiel technickej podpory typu Hercules, osem mostných tankov, šesť veliteľských tankov a 26 servisných vozidiel na podvozku typu Humvee. Washington Varšave dodá aj 250-tisíc kusov munície, čo je však dohodnuté v osobitnej zmluve.

Agentúra PAP pripomína, že Poľsko je prvou európskou krajinou a prvým štátom NATO okrem USA, ktorý bude používať tanky typu Abrams. Podľa Blaszczaka má Poľsko pre tieto tanky už pripravené plne vycvičené posádky.

Viac o téme: Minister obranyTankyDoraziliPoľskoAbramsAmerická výrobaMarius BlaszczakZakúpeniePoľská vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu