Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

NATO podniká kroky na ochranu podmorských plynovodov a káblov

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia (NATO) v piatok uviedla do prevádzky nové centrum na ochranu podmorských potrubí a káblov. Centrum, ktorého vznik schválili ministri obrany NATO, sa nachádza v Northwoode na severozápade Londýna, informovala agentúra AP.

Centrum vzniklo ako dôsledok stále nevyriešeného útoku na plynovody Nord Stream zo septembra 2022 i v súvislosti s obavami, že Rusko mapuje dôležitú západnú infraštruktúru pre energetiku a internet vo vodách okolo Európy. "Hrozba stále rastie sa vyvíja," povedal generálporučík Hans-Werner Wiermann, ktorý vedie špeciálnu jednotku zameranú na túto oblasť. Uviedol, že "ruské lode aktívne mapujú našu kritickú podmorskú infraštruktúru". "Rastú obavy, že Rusko sa môže zamerať na podmorské káble a inú kritickú infraštruktúru v snahe narušiť život na Západe," povedal Wiermann novinárom v sídle NATO v Bruseli. AP doplnila, že len Severné more križuje približne 8000 kilometrov ropovodov, plynovodov či a rozvodných sietí a takéto systémy nie je možné nepretržite sledovať.

Každoročne je globálne hlásených približne 100 prípadov prerezania káblov a zistiť, či ide o úmyselné poškodenie, je často veľmi ťažké. "Nie je možné, aby NATO sledovalo tisíce kilometrov tejto podmorskej infraštruktúry," povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Dodal však, že Aliancia sa môže zlepšiť v zhromažďovaní spravodajských informácií a ich zdieľaní, pretože aj v súkromnom sektore je veľa informácií o pohybe lodí a námornom prieskume. Podľa NATO dôležité chytiť sabotérov pri príprave útokov. "Na podporu centra sa spojenci rozhodli vytvoriť sieť kritickej podmorskej infraštruktúry, ktorá spája NATO, spojencov a subjekty súkromného sektora. Pomôže to zlepšiť výmenu informácií o rastúcich sa rizikách a hrozbách," povedal Wiermann.

Viac o téme: NATOOchrana plynovodovNové centrum na ochranu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu