Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Utečenec z Ukrajiny vyhral v Belgicku pol milióna eur: Investovaných päť eur do tiketu zmenilo jeho život

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL – Život tohto Ukrajinca sa zmení na nepoznanie. Do Belgicka utiekol pred vojnou, ktorú v jeho vlasti rozpútali Rusi. Vôbec však nemusí ľutovať, že skončil práve v tejto európskej krajine. V lotérii sa mu totiž podarilo vyhrať státisíce eur.

archívne video

Ministerstvo financií sa vyjadruje k (ne)vyplateniu výhry Zuzane zo Solivaru z očkovacej lotérie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Utečenec z Ukrajiny netušil, že pri kúpe stieracieho žrebu dostal do rúk hotový poklad. Na čerpacej stanici zaň pritom zaplatil len päť eur.  O výhre informovala belgická lotériová spoločnosť Loterie Nationale. Ako ďalej informovala, majiteľ výherného žrebu si musí neuveriteľných 500-tisíc eur prevziať osobne v centrále spoločnosti. Platí to pre všetky výherné sumy, ktoré presahujú hodnotu 100-tisíc eur. 

Meno výhercu nebolo možné podľa pravidiel uverejniť, ale na inetrnete sa už objavili aspoň nejaké informácie o danej osobe. Malo by ísť o Ukrajinca (18 až 24 rokov) z bruselského regiónu. Údaje poskytol sám súťažiaci, ktorý dobrovoľne vyplnil dotazník. 

Spoločnosť informovala, že ide o mladého Ukrajinca, ktorý utiekol pred vojnou vo svojej krajine a prišiel do Belgicka žiť odznova. Jack Vermoere, hovorca spoločnosti, doplnil, že výherca má zmiešané pocity. Údajne mal byť myšlienkami vo svojej vlasti, takže sa nemohol veľmi radovať. "Určite bol ale šťastný. Mali sme už veľa víťazov, ale pre neho znamená táto výhra oveľa viac. Akoby to bolo znamenie, že sa blýska na lepšie časy," uviedol. 

Párty a pomoc 

Výherca najprv zorganizuje večierok pre rodinu a priateľov, ktorí mu pomohli začleniť sa do belgickej spoločnosti. Cíti voči nim obrovskú vďaku. V krajine žije podľa svojich slov už rok a podarilo sa mu nájsť si aj prácu. Zvyšné peniaze z výhry chce poskytnúť na obnovu Ukrajiny. "Najradšej by sa vrátil domov. Spraví tak akonáhle skončí vojna," uviedol Vermoere.

Viac o téme: VýhraBelgickoUkrajinecStierací žrebVojna na UkrajinePol milióna eur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu