Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Nemecko chce kúpiť izraelský systém protivzdušnej obrany za štyri miliardy eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: OS SR)

BERLÍN - Nemecká vláda požiadala zákonodarný zbor o schválenie polmiliardového preddavku na nákup sofistikovaného protiraketového systému izraelskej výroby Arrow 3 za štyri miliardy eur. Vyplýva to z dokumentov ministerstva obrany a financií, do ktorých mala v utorok možnosť nahliadnuť agentúra AFP. Parlament má o záležitosti rokovať v stredu.

Ďalekonosný systém Arrow 3 je navrhnutý tak, aby rakety zostreľoval nad zemskou atmosférou. Zároveň je dostatočne výkonný na to, aby dokázal ochrániť aj susedné štáty. Celkovo by mal stáť 3,99 miliardy eur, čo je približne o miliardu viac, ako sa pôvodne očakávalo. Financovaný bude zo stomiliardového fondu na posilnenie obranyschopnosti Nemecka, ktorý predstavil spolkový kancelár Olaf Scholz.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, file)

Spoločný nákup obranných systémov

Nemecko je na čele iniciatívy na posilnenie protivzdušnej obrany na území európskych členov Severoatlantickej aliancie v súvislosti s pokračujúcou ruskou inváziou na Ukrajine. Zároveň nabáda svojich spojencov na spoločný nákup obranných systémov. K iniciatíve European Sky Shield (Európsky nebeský štít – ESSI) sa pripojilo už takmer 20 európskych krajín. Ak všetko pôjde podľa plánu, nemecká vláda očakáva dodanie systému z Izraela koncom roka 2025.

Denník Bild uviedol, že systém by mal byť umiestnený na troch miestach v Nemecku, ktoré by mali monitorovať vzdušný priestor a prenášať údaje do centrály. V prípade útoku balistickou raketou by ju raketa systému Arrow 3 mala zničiť ešte vo vesmíre. Podľa Bildu je systém dostatočne výkonný na to, aby dokázal ochrániť aj Poľsko, Rumunsko a pobaltské krajiny.

Viac o téme: NemeckoIzraelProtivzdušná obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu