Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polícia obvinila Nemca za požiar v Českom Švajčiarsku: Stíhaný je na slobode

V Národnom parku České Švajčiarsko opäť vypukol požiar
V Národnom parku České Švajčiarsko opäť vypukol požiar (Zdroj: Facebook/NP České Švýcarsko)

PRAHA - Česká polícia v piatok vzniesla obvinenie voči Nemcovi, ktorý je podľa nej zodpovedný za štvrtkový požiar v národnom parku České Švajčiarsko. Podľa správy parku požiar spôsobilo zapálenie zábavnej pyrotechniky. Nemca zadržala česká polícia ešte vo štvrtok, v tom čase bol pod vplyvom alkoholu. Stíhajú ho na slobode z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Požiar v okolí Pravčickej brány vypukol vo štvrtok popoludní, na tiesňovú linku ho nahlásili krátko po 14.00 h. Na mieste zasahovalo deväť hasičských jednotiek, vyhlásený bol tretí stupeň požiarneho poplachu. Po troch hodinách sa hasičom podarilo požiar lokalizovať. "Je oveľa väčšie vlhko, oheň sa podarilo podchytiť v počiatočných štádiách," vysvetlil hovorca NP České Švajčiarsko Tomáš Salov.

V noci na mieste zostali dve hasičské jednotky a miesto sledovali termokamerou, aby sa uistili, že sa oheň nešíri koreňovým systémom. V susediacej nemeckej spolkovej krajine Sasko bol vo štvrtok štátny sviatok Deň otcov, preto bolo podľa hovorcu NP na mieste mnoho nemeckých turistov. Dodal, že tento deň často sprevádzajú "alkoholické excesy".

Aj preto vo štvrtok posilnili terénne hliadky. Vlani v júli zasiahol park dosiaľ vôbec najväčší požiar v novodobej českej histórii. Horelo na viac ako 1000 hektároch a plamene sa podarilo uhasiť až po 20 dňoch. Vo štvrtok horelo na ploche približne jedného hektára.

Viac o téme: PožiarObvinenie Nemec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu