Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľký požiar v českom Švajčiarsku: Na mieste zasahoval aj vrtuľník, zadržali jedného človeka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

PRAHA - Medzi Pravčickou bránou v Národnom parku České Švajčiarsko a štátnou hranicou s Nemeckom vypukol požiar lesného porastu. Hasiči vyhlásili tretí stupeň poplachu. Na miesto mierilo deväť hasičských jednotiek a povolaný bol aj vrtuľník s hasiacim vakom. Na sociálnej sieti Twitter to uviedol Hasičský záchranný zbor Ústianskeho kraja.

 Aktualizované 17:00 Polícia v súvislosti s dnešným požiarom medzi Pravčickou bránou a hranicou s Nemeckom zadržala jedného človeka. Je podozrivý z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. Povedala  to hovorkyňa polície Veronika Hyšplerová. Zadržaný môže mať priamu súvislosť s požiarom, doplnila hovorkyňa. Na otázku, čo požiar spôsobilo, Hyšplerová povedala, že v tejto chvíli polícia ďalšie informácie nemôže poskytnúť, pretože je na začiatku vyšetrovania.

Hovorca správy národného parku Tomáš Salov podľa stanice ČT24 uviedol, že horí na prístupovej ceste k Pravčickej bráne. Požiar podľa jeho informácií vznikol zrejme z pyrotechniky.

Archívne video: Požiar lesa nad obcou pomáhajú hasiť aj dva vrtuľníky

Požiar lesa nad obcou pomáhajú hasiť aj dva vrtuľníky

V Národnom parku České Švajčiarsko opäť vypukol požiar
Zobraziť galériu (2)
V Národnom parku České Švajčiarsko opäť vypukol požiar  (Zdroj: Facebook/NP České Švýcarsko)


"Podľa informácií od našich strážcov si nemeckí návštevníci kúpili pyrotechniku v Hřensku a vyrazili smerom k Pravčickej bráne. A tam ju asi odpaľovali a podarilo sa im to zapáliť," spresnil pre server Seznam Zprávy Salov. Dodal, že muži sú už zrejme v rukách polície.

"Hasiči znova po desiatich mesiacoch zasahujú pri požiari v Českom Švajčiarsku. Na mieste je všetka dostupná technika. V kontakte sme aj s nemeckou stranou," napísal na sociálnej sieti Twitter český minister vnútra Vít Rakušan. Zasahujúcim zložkám poskytuje súčinnosť aj polícia.

Dosiaľ najrozsiahlejší požiar v novodobej českej histórii vypukol v Národnom parku České Švajčiarsko vlani v júli a zasiahol plochu viac ako 1000 hektárov. Domovy muselo opustiť niekoľko desiatok ľudí, odísť museli aj turisti. Plamene sa podarilo uhasiť až po 20 dňoch. Pri požiari zasahovalo približne 6000 hasičov a 400 kusov techniky vrátane hasičských lietadiel a vrtuľníkov.

Hasiči lokalizovali požiar v Českom Švajčiarsku, vrtuľník odvolali

Hasičom sa podarilo lokalizovať požiar v Národnom parku České Švajčiarsko. Aktuálne ho už dohášajú. Na sociálnej sieti Twitter to uviedol Hasičský záchranný zbor Úsťanského kraja.

Podľa hovorcu krajských hasičov Lukáša Marvana sa podarilo zlikvidovať plamene, hasiči však zostávajú na mieste. Hovorca NP České Švajčiarsko Tomáš Salov vo vysielaní stanice ČT24 uviedol, že odvolali aj vrtuľník. "Zvrchu sa hasiť nebude, všetko sa podarilo zvládnuť zo zeme," potvrdil. Situácia je podľa Salova s vlaňajším požiarom neporovnateľná. "Je oveľa väčšie vlhko, oheň sa podarilo podchytiť v počiatočných štádiách," vysvetlil.

Požiar podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva polície Úsťanského kraja Veroniky Hyšplerovej nahlásili na tiesňovú linku krátko po 14.00 h. Zároveň uviedla, že v súvislosti s ním polícia zadržala jedného človeka.

Alkoholické excesy

V susediacej nemeckej spolkovej krajine Sasko je vo štvrtok štátny sviatok Deň otcov, preto je podľa hovorcu NP na mieste mnoho nemeckých turistov. Dodal, že tento deň často sprevádzajú "alkoholické excesy". Aj z tohto dôvodu vo štvrtok posilnili terénne hliadky, vďaka čomu sa podľa správy NP zrejme podarilo chytiť vinníkov.

"Ľudia s pyrotechnikou nemajú v národných parkoch čo robiť. Len vďaka starostlivej práci strážcov národného parku sa pravdepodobne podarilo zabrániť ďalším veľkým škodám," napísal na Twitteri minister životného prostredia Petr Hladík.

Viac o téme: PožiarNárodný parkČeské Švajciarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu