Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoštyridsiaty ôsmy (15. mája 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimagees.com)

MOSKVA - Ruská stíhačka Su-27 v pondelok vzlietla k jednému nemeckému a jednému francúzskemu hliadkovaciemu lietadlu nad Baltským morom. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informujeme na základe správy agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 445 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 444

ONLINE

21:45 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok - po nedeľnej návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Paríži - povedal, že jeho krajina "otvorila dvere" pre výcvik ukrajinských vojenských pilotov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20:06 Európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v pondelok oznámila, že v Moskve zatvorí svoj špecializovaný Úrad pre prevenciu a kontrolu neinfekčných chorôb.

19:56 Spojené štáty v pondelok uviedli, že Rusko si plánuje od Iránu zakúpiť ďalšie moderné útočné drony, ktoré chce nasadiť do bojov na Ukrajine po tom, čo už nasadilo väčšinu zo 400 dronov, ktoré predtým získalo od Teheránu. TASR správu prevzala z agentúry AP. "Irán pokračuje v dodávaní kamikadze útočných bezpilotných lietadiel Rusku. Od augusta ich poskytol Irán Rusku viac ako 400, pričom išlo hlavne o typ Šáhid," povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

19:18 Projektu Darček pre Putina, ktorý zbiera peniaze na obranu Ukrajiny proti ruskej agresii, sa podarilo vybrať od Čechov financie na raketomet RM-70 a 365 rakiet. V nedeľu to uviedli organizátori na sociálnej sieti Twitter a hneď v pondelok vyhlásili novú zbierku, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

18:20 Ruská stíhačka Su-27 v pondelok vzlietla k jednému nemeckému a jednému francúzskemu hliadkovaciemu lietadlu nad Baltským morom. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Po tom, čo ruské stíhacie lietadlo odvrátilo cudzie vojenské lietadlá od štátnej hranice Ruskej federácie, sa bezpečne vrátilo na svoju základňu," vyhlásilo ruské ministerstvo obrany. Dodalo, že stíhačka vykonala svoju úlohu bez nebezpečného priblíženia sa k nemeckému lietadlu P-3C Orion či francúzskemu stroju Atlantique 2.

18:08 Medzi členskými krajinami Severoatlantickej aliancie v súčasnosti prebiehajú diskusie o tom, ako zabezpečiť, aby po skončení súčasnej vojny Rusko opätovne nenapadlo Ukrajinu. Zároveň sa však snažia vyhnúť zatiahnutiu Aliancie do konfliktu, vyhlásil v pondelok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na Kodanskom summite o demokracii. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

18:00 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o zjednodušení postupu pri získaní ruského občianstva pre cudzincov, ktorí podpísali ročnú zmluvu o službe v ruských ozbrojených silách počas tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukajine. V pondelok o tom informovala americká spravodajská televízia CNN.

17:18 Veľký deň vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Británia oznámila dodávku stoviek úderných bezpilotných lietadiel na Ukrajinu s dosahom 200 km. Bude to prvá dodávka úderných bezpilotných lietadiel zo strany Západu od začiatku vojny.

16:16 Ukrajinská tajná služba SBU obvinila ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaša, ktorý sa už niekoľko rokov zdržuje v Rakúsku, z krádeže zemného plynu v hodnote stoviek miliónov eur. Vyšetrovatelia v pondelok uviedli, že regionálni distribútori plynu kontrolovaní Firtašom zaplatili štátnemu prevádzkovateľovi ukrajinskej plynovodnej siete len asi 30 % odobratého plynu. V rokoch 2016 až 2022 tak mala vzniknúť škoda zodpovedajúca takmer 440 miliónom eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

16:05 Úradujúci "minister vnútra" samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), vyhlásenej separatistami na východe Ukrajiny, bol zranený pri pokuse o atentát, ku ktorému došlo v pondelok v meste Luhansk. Výbušnina explodovala v kaderníctve.

15:53 Európska komisia (EK) očakáva v tomto roku posilnenie výkonu ukrajinskej ekonomiky o 0,6 % po prepade o zhruba 29 % v roku 2022. Oznámil to v pondelok európsky komisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. V roku 2024 by sa mal rast podľa neho zrýchliť na 4 %. Ukázalo sa, že hospodárstvo krajiny, ktorá čelí ruskej agresii, je "nezvyčajne odolné", povedal Gentiloni. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

15:40 Do Poľska dorazila prvá časť dodávky salvových raketometov HIMARS z USA. Ide o súčasť snáh o modernizáciu poľských ozbrojených síl súvisiacich s vojnou na susednej Ukrajine, informuje agentúra AP.

15:25 Kremeľ v pondelok tvrdil, že nové zbrane, ktoré chce Británia dodať Ukrajine, spôsobia jedine "ďalšiu deštrukciu a boje". TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Británia sa usiluje stavať na popredné miesto krajín, ktoré naďalej pumpujú zbrane na Ukrajinu," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého krajina vedie už od vlaňajšieho februára masívnu vojenskú agresiu voči susednej Ukrajine. Kyjev sa preto musí pri obrane svojho územia a obyvateľstva spoliehať na dodávky zbraní od západných spojencov.

14:27 Spojené kráľovstvo čoskoro začne poskytovať výcvik ukrajinským pilotom na západných stíhačkách. Predseda britskej vlády Rishi Sunak to povedal v pondelok po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo vidieckom sídle britských premiérov Chequers. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.

14:20 Veliteľ pozemných síl Juhoafrickej republiky (JAR) Lawrence Mbatha je na návšteve Moskvy, informovali v pondelok ruské tlačové agentúry. Správa prichádza niekoľko dní po tom, ako Washington obvinil Pretóriu z tajného poskytovania zbraní Rusku, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

14:00 Kyjev nedokáže vylúčiť, že dohodu, ktorá v čase prebiehajúcej vojny umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov, po 18. máji nepredĺžia. Na tento týždeň nie sú na túto tému naplánované ďalšie rokovania, povedala v pondelok predstaviteľka ukrajinského ministerstva zahraničných vecí, informuje agentúra Reuters.

13:35 Kremeľ v pondelok kritizoval víkendové vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o závislosti Ruska od Číny. "Kategoricky s tým nesúhlasíme, pretože naše vzťahy s Čínskou ľudovou republikou nesú charakter strategického, zvláštneho partnerstva," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

13:15 Skupina siedmich krajín (G7) pripravuje prísnejšie sankcie proti ruskému exportu, ako aj jeho energetickému sektoru, informovala agentúra Reuters.

12:35 V Moskve došlo k silnému výbuchu v predajni Perekrestok.

12:10 Osobitný predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí pre eurázijské záležitosti Li Chuej pricestuje v utorok na dvojdňovú návštevu Kyjeva. Uviedol to v pondelok pre agentúru AFP predstaviteľ ukrajinskej vlády.

11:45 Najmenej štyria ľudia zahynuli pri ruskom raketovom údere na mesto Avdijivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Útok zasiahol aj tamojšiu nemocnicu. Uviedol to v pondelok gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, uvidela agentúra AFP.

11:15 Veľká Británia začne v lete s hromadným výcvikom ukrajinských pilotov na lietanie na západných lietadlách. Británia tiež rokuje s partnermi o dodávke lietadiel F-16 na Ukrajinu. Zelenskyj už je v Anglicku.

10:30 Ukrajinský oligarcha Dmytro Firtash dostal oznámenie o podozrení, uvádza RBC-Ukraine. Firtash je podozrivý z veľkých podvodov s palivom a zo spôsobenia obrovských strát krajine.

10:00 Spojené kráľovstvo v pondelok oznámilo, že dodá Ukrajine veľký počet protilietadlových rakiet a stovky bojových dronov, informujú agentúry AFP a DPA. "Toto je rozhodujúca chvíľa vo vzdore Ukrajiny voči hroznej útočnej vojne, ktorú si nevybrala a ani nevyprovokovala," povedal predseda britskej vlády Rishi Sunak.

Rishi Sunak
Zobraziť galériu (5)
Rishi Sunak  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, pool)

9:40 Lídri skupiny siedmich najvyspelejších krajín (G7) plánujú tento týždeň na summite v Japonsku sprísniť sankcie proti Rusku. Opatrenia budú zamerané na energetiku a vývoz tovaru, ktorý v súčasnosti pomáha Moskve vo vojne na Ukrajine. Informovali o tom predstavitelia priamo oboznámení s diskusiami na túto tému, napísala v pondelok tlačová agentúra Reuters a následne portál britského denníka The Guardian.

9:25 ASTRA uvádza, že 4 vozidlá Ural a húfnica boli poškodené pri útoku dronu na vojenský sklad v Brjanskej oblasti.

9:00 Generál Syrsky povedal, že postup ozbrojených síl Ukrajiny blízko Bakhmutu je prvým úspechom protiofenzívnych operácií.

8:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že absolvuje v pondelok v Londýne dôležité rokovania s britským premiérom Rishim Sunakom. Informuje Zelenskyj na sociálnej sieti.

8:00 Ruské médiá uvádzajú, že v blízkosti autobusovej stanice v Luhansku došlo k dvom výbuchom. "Je možné, že cieľom bolo územie bývalej leteckej školy," napísal spolupracovník Rodion Miroshnik.

7:35 V Českej republike sa vyzbieralo 2,3 milióna dolárov na nákup protilietadlových zbraní RM-70 pre Ukrajinu, uvádza iniciatíva „Dar pre Putina“

7:10 Ukrajina je Európa. Sláva Ukrajine! - povedal Scholz po ukrajinsky.

6:35 Francúzsko dodá Ukrajine ďalšie desiatky obrnených vozidiel a vycvičí ukrajinských vojakov na ich používanie. Oznámili to v pondelok po stretnutí v spoločnom vyhlásení francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj. Zároveň vyzvali na uvalenie ďalších sankcií na Rusko.

6:00 Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin v januári Ukrajine ponúkol, že jej prezradí pozície ruských jednotiek, ak Kyjev stiahne svojich vojakov od Bachmutu, tvrdí list The Washington Post (WP) s odvolaním sa na uniknuté americké dokumenty. 

Jevgenij Prigožin
Zobraziť galériu (5)
Jevgenij Prigožin  (Zdroj: Facebook Mikhail Khodorkovsky)

Európska bezpečnostná architektúra bude brániť Ukrajinu

"De facto sa dostalo do formy podriadenosti voči Číne a prišlo o svoj prístup k Baltskému moru, čo bolo rozhodujúce, pretože to podnietilo Švédsko a Fínsko prijať rozhodnutie vstúpiť do NATO," uviedol Macron. "Toto bolo len pred dvoma rokmi nemysliteľné. Takže už to je geopolitická porážka," dodal francúzsky prezident.

Rusko podľa Macrona nemôže vojnu na Ukrajine vyhrať ani vojensky. "Takže je na nás zistiť, ako pomôcť Ukrajincom s ich protiútokom a pripraviť bezpečnostné záruky na rokovania, ktoré sa nevyhnutne uskutočnia," povedal. "Vždy som hovoril, že nakoniec bude musieť európska bezpečnostná architektúra plne brániť Ukrajinu," uviedol Macron s tým, že zároveň musí počítať s nekonfrontačnou politikou voči Rusku a zamerať sa na opätovné vybudovanie udržateľnej rovnováhy síl. "Predtým, ako sa k tomu dostaneme, však treba prijať ešte veľa krokov," dodal francúzsky prezident.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu