Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Panika v obchodoch: V regáloch chýba obľúbená zelenina! Predávajú najviac po dva kusy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Niektorým supermarketom v Spojenom kráľovstve došli papriky po tom, ako nezvyčajne chladné počasie v Španielsku zasiahlo a spomalilo úrodu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Pre nedostatok papriky tak sieť supermarketov Morrisons obmedzila nákupy na dve na zákazníka. Uviedla však, že dodávky sa už zlepšujú. Dúfa preto, že bude môcť uvoľniť svoje obmedzenia. Aj Spoločnosť Waitrose rokuje s dodávateľmi a očakáva, že úroveň zásob sa v najbližších týždňoch stabilizuje, keď sa aj v Spojenom kráľovstve začne vegetačné obdobie.

Britské supermarkety nakupujú papriky výlučne zo Španielska počas zimných mesiacov. "Zlé poveternostné podmienky na juhu Európy narušili úrodu niektorých druhov ovocia a zeleniny vrátane papriky," skonštatoval Andrew Opie, riaditeľ oddelenia pre potraviny a udržateľnosť britského združenia maloobchodníkov (British Retail Consortium, BRC). Britské supermarkety boli už začiatkom tohto roka nútené obmedziť počet predaných kusov mnohých druhov ovocia a zeleniny pre zlé počasie v Európe a Afrike. Napríklad približne od 20. februára bol v obchodoch nedostatok paradajok.

archívne video

Vláda schválila zákaz dovozu produktov a potravín z Ukrajiny alebo pôvodom z Ukrajiny (Zdroj: Facebook/Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR)

Nedostatok sa rozšíril aj na ďalšie produkty, takže v regáloch chýbali čerstvé uhorky, papriky aj šalát. Reťazce Tesco, Aldi a Lidl obmedzili nákupy papriky, paradajok a uhoriek na tri položky na osobu, zatiaľ čo Morrisons stanovil limit dva kusy na zákazníka na paradajky, uhorky, šalát a papriku. Maloobchodníci pritom uviedli, že kombinácia zlého počasia a problémov s dopravou v severnej Afrike a Európe im spôsobuje značné ťažkosti.

Britský Národný zväz farmárov (NFU) upozornil, že nedostatok niektorých druhov ovocia a zeleniny v britských supermarketoch môže byť len "špičkou ľadovca". Podľa zástupcu prezidenta NFU Toma Bradshawa závislosť od dovozu spôsobila, že Spojené kráľovstvo je zraniteľné voči "výkyvom počasia".

Viac o téme: SupermarketŠpanielskoBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu