Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodvadsiaty piaty (23. apríla 2023)

V noci zaútočili ruskí vojaci na Charkov raketami C-300 Zobraziť galériu (5)
V noci zaútočili ruskí vojaci na Charkov raketami C-300 (Zdroj: twitter)

MOSKVA - Syn hovorcu Kremľa Dmitrija Peskov v sobotu vyhlásil, že bojoval vo vojne na Ukrajine v radoch ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov. Potvrdil tak predchádzajúce vyjadrenie šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina.

Naživo z Ukrajiny

ONLINE

21:30 Systém protivzdušnej obrany Patriot postavený v USA je už v bojovej službe a chráni Ukrajinu pred ruskými útokmi po nedávnom prílete, povedal hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat.

21:20 Boj medzi vojakmi ruskej armády a žoldnierskou skupinou Wagner prerástol do prestrelky v meste Stanycja Luhanska v okupovanej Luhanskej oblasti, informoval generálny štáb.

20:19 Rusko ukradlo nielen územie Ukrajine, ale aj mier Európe a stabilitu svetu, uviedol v nedeľu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Citovala ho tlačová agentúra DPA. "Rusko páchaním nevysloviteľných krutostí zbúralo základy ľudskosti," napísal Kuleba v komentári pre nedeľné vydanie nemeckého denníka Die Welt. V tomto regióne nie je možný skutočný mier, ak sa Moskva nebude zodpovedať za všetky svoje zločiny, napísal šéf ukrajinskej diplomacie.

19:20 Šéf Wagner Group hovorí svojim žoldnierom, aby „nebrali vojnových zajatcov“. „Zabijeme všetkých na bojisku. Neberte si viac vojnových zajatcov!“, povedal Prigožin na zvukovom zázname v odpovedi na otázku zverejnenú na telegramovom účte jeho tlačovej služby.

18:13 Ruské sily ostreľovali dedinu Kizomys v komunite Bilozerka v Chersonskej oblasti, pričom zranili dvoch civilistov, povedal guvernér Oleksandr Prokudin.

17:33 Ukrajinské ozbrojené sily podľa západných analytikov úspešne zriadili pozície na východnej strane rieky Dneper. V nedeľu to podnietilo špekulácie, že by mohlo ísť o prvú známku dlho očakávanej jarnej protiofenzívy Kyjeva. Informovala o tom agentúra AP.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v novej analýze uvádza, že podľa geolokalizovaných záberov zverejnených prokremeľskými vojenskými blogermi si ukrajinskí vojaci vytvorili oporný bod neďaleko mesta Olešky, ako aj "stabilné zásobovacie trasy" k svojim pozíciám.

17:10 Výbuch zabil dve ženy v okupovanej obci Nyzhnya Krynka neďaleko Makijivky. Video zverejnili ruskí propagandisti.

16:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v nedeľu vyhlásil, že Moskva "neodpustí" Washingtonu to, že odmietol udeliť americké víza ruským novinárom, ktorí ho mali sprevádzať na návštevu sídla OSN v New Yorku. Informuje AFP. "Na toto nezabudneme, toto neodpustíme," povedal Lavrov, ktorý bude predsedať niekoľkým zasadnutiam Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. Novinárom dodal, že Spojené štáty "sa zľakli".

16:18  Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v nedeľu vyhlásil, že ak skupina G7 pristúpi k zákazu vývozu do Ruska, Moskva bude reagovať zrušením dohody umožňujúcej vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more. Informuje agentúra Reuters.

15:39 Cesta Ukrajiny k členstvu v Severoatlantickej aliancii (NATO) bude ešte trvať nejaký čas, pretože NATO nie je v tejto záležitosti jednotné, vyhlásil v nedeľu chorvátsky premiér Andrej Plenkovič. Informovala o tom tlačová agentúra HINA. "Keby bola Ukrajina v NATO, to, čo sa dnes deje, by sa nedialo," povedal premiér novinárom v Jasenovaci, bývalom vyhladzovacom tábore z druhej svetovej vojny, ktorý zriadil režim chorvátskych ustašovcov. Nachádzal sa asi 115 kilometrov od Záhrebu na brehu rieky Sáva. Plenkovič si tam v nedeľu uctil pamiatku zavraždených obetí.

15:28 Cyprus zmrazil účty 13 ľuďom, ktorí údajne pomohli ruským oligarchom obísť sankcie, uviedol cyperský minister financií Pavlos Ioannou pre verejnoprávnu televíziu CyBC.

14:40 Rusko by pred možnou ukrajinskou protiofenzívou malo prejsť do defenzívy, snaží sa ruského prezidenta Vladimira Putina presvedčiť finančník Wagnerovej  skupiny Jevgenij Prigožin. Vo svojej pravidelnej analýze situáciu na ukrajinskom bojisku to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). K tomu istému sa šéfa Kremľa podľa ISW zrejme snaží prehovoriť aj ruské vojenské vedenie, ale nie je schopné mu túto správu na rovinu odovzdať.

14:30 Bachmut z dronu.

13:30 Ministri hospodárstva zoskupenia G7 v nedeľu vyzvali na "predĺženie, plnú implementáciu a rozšírenie" dohody, ktorá v čase vojny na Ukrajine umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. 

"Odsudzujeme pokusy Ruska využiť potraviny ako prostriedok destabilizácie a ako nástroj geopolitického nátlaku a opakujeme náš záväzok konať solidárne a podporovať tých, ktorí sú najviac zasiahnutí" tým, že Rusko potraviny využíva ako zbraň, uviedli ministri G7 v dokumente po dvojdňovej schôdzke v Japonsku.

12:45 BILD uvádza, že 34 nemeckých diplomatov opustí Moskvu. Hovorca nemeckého ministerstva zahraničia uviedol, že rovnaký počet ruských diplomatov bol vyhostený, aby sa znížila prítomnosť ruskej rozviedky v krajine.

12:30 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: Rusko zintenzívňuje náborovú kampaň do armády apelom na „mužskú hrdosť“. Ruské ministerstvo obrany spustilo veľkú kampaň na nábor ďalších vojakov apelom na „mužskú hrdosť potenciálnych regrútov“, uviedlo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

10:30 Ukrajinský vojak, ktorý sa práve vrátil z frontu, stretol svoju dcéru v škole.

9:45 Ukrajinské sily zostrelili ruský vrtuľník Mi-24.Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila ruský vrtuľník. Mi-24 a štyri bezpilotné lietadlá vrátane prieskumných bezpilotných lietadiel ruskej výroby Orlan-10 a Zala, ako aj dva bezpilotné lietadlá kamikadze.

9:30 Túto noc bolo v Belgorode a regióne Belgorod počuť zvuky výbuchov.

8:15 Ďalšie video ukazujúce ruské zničenie Vuhledaru.

7:40 V noci zaútočili ruskí útočníci na Charkov raketami C-300. Spolu bolo päť príchodov, uviedol primátor mesta. Súčasne s ostreľovaním v Charkove začala horieť čerpacia stanica. Príčinu požiaru vyšetrujú vyšetrovatelia.

6:00 Ukrajina je vďačná za všetku vojenskú pomoc zo zahraničia, ale od svojich západných spojencov by potrebovala minimálne desaťkrát viac podpory. Vyhlásil to v sobotu námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Meľnyk, informuje agentúra DPA.

"Sme vďační našim spojencom za vojenskú pomoc. Ale: stále to nie je dosť. Ukrajina jej potrebuje desaťnásobne viac, aby dokázala skoncovať s ruskou agresiou ešte tento rok," na Twitteri napísal Meľnyk, bývalý veľvyslanec Ukrajiny v Nemecku.

Syn hovorcu Kremľa Peskova tvrdí, že bojoval v radoch vagnerovcov na Ukrajine

Informovala o tom agentúra DPA, ktorá však zároveň varovala, že pravdivosť tvrdenia o účasti Peskovovho syna v bojoch na Ukrajine zatiaľ nebola dokázaná. Tridsaťriročný syn dlhoročného hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova - Nikolaj Peskov, ktorý vystupuje aj pod menom svojho nevlastného otca ako Nikolaj Choles, - v minulosti dlhodobo žil vo Veľkej Británii.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 V sobotňajšom rozhovore pre ruské bulvárne noviny Komsomolská pravda (KP) Nikolaj Peskov tvrdil, že sa rozhodol zapojiť sa do "špeciálnej vojenskej operácie", ako Rusko nazýva svoju agresívnu vojnu voči Ukrajine, pretože to považoval za svoju povinnosť. V tomto rozhodnutí ho údajne podporili aj členovia jeho najbližšej rodiny. Jeho otec mu podľa jeho slov pomohol nadviazať kontakt s Vagnerovou skupinou, v ktorej radoch po absolvovaní trojtýždňového výcviku bojoval na Ukrajine na základe kontraktu. Nevysvetlil pritom, prečo nepôsobil v rámci regulárnych jednotiek ruskej armády.         

V radoch vagnerovcov bojoval pod iným menom

Nikolaj Peskov v rozhovore pre KP okrem toho tvrdil, že v radoch vagnerovcov bojoval pod iným menom, ktoré však odmietol prezradiť. Pochválil sa tiež, že dostal vyznamenanie za odvahu. Šéf vagnerovcov v piatok podľa servera Meduza vyhlásil, že Peskovov syn, ktorého nemenoval, bojoval na Ukrajine v radoch jeho súkromnej vojenskej skupiny. Podľa jeho vyjadrenia syn hovorcu Kremľa slúžil "po kolená v blate a výkaloch" ako obyčajný príslušník delostreleckej jednotky operujúcej vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti. Podľa Prigožina bol Peskov mladší na Ukrajine šesť mesiacov, počas ktorých preukázal "odvahu a hrdinstvo", a v súčasnosti je na dovolenke. Prigožin tiež tvrdil, že to bol on, kto poradil Dmitrijovi Peskovovi, aby svojho syna poslal radšej medzi vagnerovcov než do regulárnej ruskej armády.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP/Evgeniy Maloletka)

Tvrdenia o zapojení syna Dmitrija Peskova do vojny na Ukrajine, o ktorých informovali ruské štátne médiá, však Prigožin ani Peskov mladší nepodložili žiadnymi dôkazmi. K celej záležitosti sa dosiaľ nijako nevyjadril ani samotný hovorca Kremľa. Na jeseň 2022 sa Nikojalovi Peskovovi dovolal jeden zo spolupracovníkov väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý sa vydával sa člena vojenskej odvodovej komisie. Peskov mladší počas telefonátu vyhlásil, že na Ukrajinu určite bojovať nepôjde.

Jevgenij Prigožin
Zobraziť galériu (5)
Jevgenij Prigožin  (Zdroj: Facebook Mikhail Khodorkovsky)

Kritici toto jeho vyjadrenie vnímali ako dôkaz toho, že synovia príslušníkov ruskej elity sú od nasadenia do špeciálnej vojenskej operácie chránení. Tento názor zastáva aj samotný Prigožin, podľa ktorého sa deti väčšiny príslušníkov ruskej elity vyhýbajú nasadeniu do vojny, pretože "ich rodičia ukrývajú". V sobotňajšom rozhovore pre KP Nikolaj Peskov (Choles) vysvetlil svoje vyjadrenie, ktoré zaznelo počas telefonátu s Navaľného spolupracovníkom, tým, že "bol nervózny", keďže sa už v tom čase pripravoval na nasadenie na Ukrajine.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu