Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ústavnú radu vo Francúzsku, ktorá rozhodne o dôchodkovej reforme, chráni polícia

Polícia v Paríži Zobraziť galériu (2)
Polícia v Paríži (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

PARÍŽ - Parížska prefektúra vyhlásila zákaz demonštrácií v blízkosti sídla Ústavnej rady, ktorá v piatok podvečer zverejní svoje rozhodnutie o tom, či je zákon o dôchodkovej reforme v súlade s ústavou. Zákaz platí až do soboty rána.

Spravodajský web France Info okrem toho v piatok informoval, že príslušníci polície a žandárstva hliadkujú v uliciach vedúcich v budove Palais Royal, ktorej krídlo Montpensier je sídlom Ústavnej rady. Pred budovou sú rozostavané mobilné zátarasy. Hovorca vlády Olivier Véran na margo prijatých opatrení povedal: "Rešpektujeme (protestné) hnutia, ale... nechceme, aby dochádzalo k násilnostiam alebo akémukoľvek nátlaku na inštitúciu republiky", čím mal na mysli Ústavnú radu.

Ústavnú radu vo Francúzsku,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Turnbull)

Deväťčlenná Ústavná rada, ktorej predsedá expremiér Laurent Fabius, v piatok okolo 18.00 h SELČ zverejní svoje stanovisko k zákonu o dôchodkovej reforme. Zákon bol schválený za pomoci ústavného článku 49.3, teda bez hlasovania v dolnej komore parlamentu. Vládny návrh dôchodkovej reformy i spôsob, akým ho vláda presadila, vyvolali vo Francúzsku štrajky a protestné zhromaždenia.
Tie sa očakávajú aj v piatok po oznámení rozhodnutia Ústavnej rady, vyplýva z informácií zverejnených územnou spravodajskou službou.

Blokády ciest

Blokády ciest odporcami dôchodkovej reformy hlásia už od piatka rána z miest ako Rouen, Toulouse, Avignon, Marseille a Le Havre. Vo viacerých mestách boli prehradené i vchody do škôl či priemyselných zón. Skupina odborárov od rána na predmestí Štrasburgu blokuje terminál skupiny Stef, odkiaľ sa rozvážajú čerstvé potravinárske produkty po celom Francúzsku. "Ide o výrobky s krátkym dátumom spotreby. Hrozí nám, že ak tu zostanú celý víkend, o tovar prídeme," vysvetlil Marc Sauer zo spoločnosti Stef.

Zhromaždenie odporcov dôchodkovej reformy bolo na piatok dopoludnia zvolané aj na námestie pred katedrálou Notre-Dame v Paríži, kam mal predpoludním zavítať francúzsky prezident Emmanuel Macron, aby si pripomenul štvrté výročie ničivého požiaru v tejto gotickej pamätihodnosti.

Viac o téme: ZákazDôchodková reformaParížDemonštrancie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu