Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Svet módy je v smútku: Zomrela ikona, ktorá zmenila históriu! Vďačíme jej za odhalenie sexi nôh dám

Mary Quant Zobraziť galériu (2)
Mary Quant (Zdroj: pixabay/profimedia.sk)

SURREY - Milovníci módy plačú. V požehnanom veku 93 rokov opustila tento svet britská módna návrhárka, ktorá vytvorila minisukňu či farebné pančuchy a spopularizovala aj jeden doteraz obľúbený strih vlasov. Úmrtie potvrdila jej rodina.

archívne video

Louis Vuitton Twist x Eve Jobs: Ikonická kabelka s hlavnou hviezdou Eve Jobs (Zdroj: Louis Vuitton)

Mary „zomrela pokojne doma v Surrey v Spojenom kráľovstve dnes ráno", uvádza sa vo vyhlásení rodiny, ktoré zverejnila BBC. Quant patrila k celosvetovo uznávaným módnym návrhárom 20. storočia a bola inovátorkou swingových šesťdesiatych rokov. Predstavila svetu minisukne a sexi šortky, spopularizovala tiež obľúbený strih vlasov bob, ktorý vytvoril jej priateľ Vidal Sassoon. Medzi ďalšie ikonické kúsky, ktoré má Mary na konte, patria šaty bez rukávov, „skinny-rib“ svetre, farebné pančuchy či overaly. Na trh boli uvedené v 50. a 60. rokoch. Okrem oblečenia vytvorila aj vlastnú značku make-upu.

Svet módy je v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ovplyvnila vývoj módy aj ženskú slobodu

„Bola jednou zo skutočne vplyvných osobností v móde a definovala spôsob, akým ženy o sebe rozmýšľajú,“ vzdala jej hold bývalá šéfredaktorka britského Vogue Alexandra Shulman. Vplyv Mary Quant na módu a ženskú slobodu podľa nej nemožno podceňovať. „Jej uhladené, jednoduché návrhy boli na milión kilometrov vzdialené od druhov, tvarov a kostýmov, ktoré ženy nosili v 50. rokoch,“ pripomenula. „Okrem krátkych sukní preferovala skôr lodičky na nízkom podpätku než na vysokom a jej oblečenie lákalo správať sa oproti formálnosti minulosti inak. Odzrkadľovalo spôsob spoločenských zmien v 60. rokoch, keď mladé ženy začali užívať antikoncepciu a pracovať,“ opísala štýl ikonickej návrhárky.

Mary Quant sa narodila 11. februára 1930 v Blackheath v Londýne ako dcéra waleských učiteľov. Móda ju fascinovala od malička a jej túžbou bolo študovať ju, no rodičia ju od toho odhovorili. Vyštudovala ilustráciu a výtvarnú výchovu na Goldsmiths College. Módy sa však nevzdala. Pôvodne predávala oblečenie z veľkoobchodov vo svojom butiku a popri tom navrhovala vlastné modely. Odvážnejšie a jedinečnejšie kúsky z jej kolekcie si všimol Harper's Bazaar a niektoré z jej návrhov šiat kúpil americký výrobca. To jej dodalo odvahu a rozhodla sa vziať dizajn do vlastných rúk. Spočiatku pracovala samostatne, no čoskoro začala zamestnávať viacerých ľudí. Jej návrhy boli na tú dobu veľmi odvážne a jedinečné a spôsobili revolúciu v móde, nielen minisukne, ale aj farebné pančuchy, ktoré predtým ženy nepoznali.  

Viac o téme: úmrtieMódna návrhárkaMary Quant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu