Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Maďarský parlament schválil zákon proti korupcii i propagácii LGBTQ

(Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft)

BUDAPEŠŤ - Poslanci maďarského parlamentu schválili v utorok novelu zákona, ktorou sa zjednoduší podávanie anonymných podnetov pri podozrení z korupcie, ale aj sťažností na osoby, ktoré spochybňujú "ústavou určenú úlohu manželstva a rodiny". S odvolaním sa na server hvg.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Návrh zákona predložili v súlade so záväzkami Maďarska voči Európskej únii v oblasti harmonizácie práva. Novelizuje doterajšie pravidlá podávania sťažností a podnetov vo verejnom záujme z roku 2014. Podporilo ho 118 poslancov, 23 bolo proti a 24 sa hlasovania zdržalo. Podľa zákona bude možné sťažovať sa orgánom štátnej správy či samosprávy na osoby, ktoré spochybňujú ústavou určenú úlohu manželstva a rodiny, alebo spochybňujú ochranu a starostlivosť potrebnú pre správny telesný, duševný a mravný vývoj detí, aj právo detí na identitu zodpovedajúcu pohlaviu pri ich narodení.

Novela nerieši primeranú ochranu pre osoby

Server telex.hu pripomína, že problematika identity podľa rodného pohlavia je dôležitou súčasťou Zákona o ochrane detí, ktorý obsahuje homofóbne prvky, pre ktoré Európska komisia začala proti Maďarsku právne konanie. Maďarská vláda chce na jeseň tento zákon ešte sprísniť, dodáva telex.hu. V súvislosti s novelou zákona o podnetoch týkajúcich sa korupčných podozrení občianske organizácie tvrdia, že novela nerieši primeranú ochranu pre osoby, ktoré takéto podnety podajú a riskujú svoju existenciu vo verejnom záujme.

Viac o téme: ZákonKorupciaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu