Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Rozhodnutie, ktoré zatrasie svetovými trhmi: OPEC nečakane zmenil plány, pocítia to aj Slováci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIJÁD – Zníženie ťažby ropy má viesť k stabilizácii cien. To sa však nestane. OPEC, ako organizácia krajín vyvážajúcich ropu, predostrela, že k zníženiu ťažby síce príde, avšak nie v číslach, o akých sa predpokladalo. Následkom toho budú zrejme vyššie ceny pohonných hmôt.

Saudská Arábia a ďalší členovia skupiny OPEC+ prekvapivo oznámili dobrovoľné zníženie ťažby ropy o ďalších zhruba 1,15 milióna barelov denne. Cieľom tohto kroku je podľa nich podporiť stabilitu trhu s ropou. Rozhodnutie zrejme zvýši ceny ropy, pretože sa očakávalo, že skupina sa bude držať zníženie o dva milióny barelov denne, na ktorom sa dohodla koncom minulého roka.

Ťažba sa má znížiť od mája. OPEC+ zahŕňa členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a ďalších popredných producentov na čele s Ruskom. Skupina sa na celosvetových dodávkach ropy na trhy podieľa zhruba 40 percentami.

Ďalšia eskalácia vzťahov 

Okrem zvýšenia cien ropy zrejme rozhodnutie o znížení ťažby ďalej zhorší vzťahy medzi Rijádom a Washingtonom, pretože svet zápasí s vysokou infláciou, ktorú čiastočne spôsobila vojna na Ukrajine. OPEC+ vlani v októbri popudil Spojené štáty a ďalšie západné krajiny, keď sa rozhodol od novembra znížiť ťažbu o dva milióny barelov denne, čo predstavuje približne dve percentá svetového dopytu. Spojené štáty chceli, aby naopak skupina ťažbu zvýšila, a pomohla tak znížiť ceny pohonných hmôt, čo by podporilo globálnu ekonomiku. V decembri potom skupina ponechala ťažobnú politiku bez zmeny a uviedla, že riadne zasadnutie jej členov sa uskutoční až v júni.

Zníženie ťažby 

Saudskoarabské ministerstvo energetiky dnes 3. apríla uviedlo, že od mája do konca tohto roka zníži ťažbu o 500-tisíc barelov denne. Spojené arabské emiráty znížia ťažbu o 144 000 barelov denne, Kuvajt o 128 000 barelov a Irak o 211 000 barelov denne. Alžírsko uviedlo, že zníži produkciu o 48 000 barelov a Omán o 40 000. Ťažba Kazachstanu má klesnúť o 78 000 barelov denne.

Rozhodnutie, ktoré zatrasie svetovými
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ruský vicepremiér Alexander Novak potvrdil, že Rusko predĺži dobrovoľné zníženie o 500 000 barelov denne do konca roka 2023. Moskva oznámila zníženie ťažby vo februári po zavedení cenového stropu na svoju ropu západnými krajinami. Po tomto jednostrannom kroku Ruska predstavitelia USA uvádzali, že jeho spojenectvo s ostatnými členmi OPEC slabne. Dnešné rozhodnutie ale ukazuje, že spolupráca je stále silná.

Brent

Cena severomorskej ropy Brent v marci klesla o päť percent a americkej ľahkej ropy WTI o dve percentá. Oba kontrakty zaznamenali najvyšší mesačný pokles od novembra minulého roku. Cena ropy Brent sa v marci kvôli krachu veľkých bánk prepadla na najnižšiu hodnotu od roku 2021, neskôr časť strát zmazala a uzavrela mesiac tesne pod 80 dolármi za barel. Ešte na začiatku októbra, teda pred oznámením zníženia ťažby skupinou OPEC+, sa predávala za zhruba 95 USD za barel.

Spoločnosť Goldman Sachs znížila svoju prognózu ťažby pre OPEC+ na konci roka 2023 o 1,1 milióna barelov za deň a zvýšila svoje odhady ceny Brentu na 95 a 100 dolárov v rokoch 2023 a 2024. Vláda prezidenta Joea Bidena označila krok OPEC+ za nemúdry. Produkcia ropy v samotných USA v januári podľa piatkových údajov amerického vládneho Úradu pre energetické informácie (EIA) vzrástla na 12,46 milióna barelu denne, čo je najviac od marca 2020.

Viac o téme: CenyPoklesRopaŤažbaSaudská ArábiaOPECOPEC+
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu