Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dva roky po smrti Kellnera (†56): Vdova po miliardárovi podala na súd žalobu! TOTO jej nesedí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Lance Flint/Alaska Mountain Rescue Group via AP, PPF, NTSB)

BRATISLAVA – Dva roky od tragického pádu vrtuľníka, pri ktorom zomrel český podnikateľ Petr Kellner, požiadala jeho manželka Renáta o znovuotvorenie prípadu a na aljašský súd podala žalobu. Nad okolnosťami smrti českého boháča aj ďalších členov posádky visia dodnes otázniky.

Vrtuľník, na palube ktorého sa nachádzal aj Kellner, sa zrútil na Aljaške 27. marca 2021. Český boháč mal v pláne letecky sa vyviesť na ľadovec a z neho následne zlyžovať dolu. Podobné adrenalínové aktivity mal mať v obľube. Vo vrtuľníku nebol sám, okrem neho letelo aj ďalších päť osôb.

Dva roky po smrti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NTSB)

Spoločnosť Soloy Helicopters, ktorá vrtuľník prevádzkovala, žaloval už vlani jediný preživší nehody, Čech David Horváth. Z vraku ho záchranári vyslobodili až šesť hodín po tom, ako sa stroj zrútil. Ako uviedol portál adn.com, tri osoby mali pád vrtuľníka prežiť - medzi nimi mal byť aj Kellner. Preživší mali však na záchranu čakať dlho pre zlyhanie komunikačného systému. Pochybiť mala firma, ktorá stroj prevádzkovala. Kellner zrejme zomrel práve počas dlhého čakania.

Žalobu podala aj manželka horského vodcu Gregoryho Harmsa, ktorá tvrdila, že pilot vrtuľníka nemal na podobné lety dostatočné skúsenosti a spomínaná firma podľa nej nemala nad strojom dohľad a na jeho zmiznutie upozornila až príliš neskoro. Jej muž mal byť tiež, podobne ako Kellner, po nehode ešte nažive. Zomrieť mal až počas čakania. Celkovo neprežilo päť ľudí.

Žalobu teraz podala aj Kellnerova rodina. Renáta Kellnerová požiadala súd na Aljaške o prešetrenie nehody. Uviedla to Kellnerova investičná skupina PPF, ktorá potvrdila informácie aljašského spravodajského webu craigmedred.news. Kellnerová chce žalobou, ktorú podala 24. marca 2023, dosiahnuť, aby boli vyšetrené prípadné pochybenia leteckej spoločnosti aj možných zlyhaní ďalších, ktorí sa na záchrannej akcii podieľali. „Podľa dostupných svedectiev boli záchranné jednotky na miesto nešťastia povolané až niekoľko hodín po havárii, a je teda evidentné, že niektoré osoby museli pochybiť,“ cituje Forbes hovorcu PPF Leoša Rouseka.

Petr Kellner zahynul pri havárii vrtuľníka.
Zobraziť galériu (3)
Petr Kellner zahynul pri havárii vrtuľníka.  (Zdroj: PPF)

Rodina chcela s právnym krokmi najskôr počkať, no 27. marca uplynula podľa amerického práva dvojročná premlčacia lehota na podanie občianskoprávnych žalôb. Rozhodli sa preto urýchlene konať. Kellnerová spoločne s rodinou aktuálne kraľuje rebríčku najbohatších Čechov a v rebríčku najbohatších ľudí sveta im patrí 102. miesto.

Viac o téme: ŽalobaPrešetreniePád lietadlaPetr KellnerRenáta Kellnerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu