Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet čaká obrovská bizarnosť: Rusko sa napriek vojne ujme na mesiac kľúčovej pozície v OSN, vraj to už nemôžu zvrátiť!

Rusko bude predsedať Bezpečnostnej rade OSN. Zobraziť galériu (3)
Rusko bude predsedať Bezpečnostnej rade OSN. (Zdroj: SITA/Evan Schneider/United Nations via AP, Gettyimages.com)

WASHINGTON/MOSKVA - To, čo sa pred vyše rokom začalo diať na Ukrajine už nikto len tak nedostane z hlavy. Rusko ako agresor vstúpilo na územie suverénneho štátu a Ukrajinci sa začali proti svojmu susedovi brániť. Napriek tomu, že po tomto kroku prišlo Rusko o viaceré svetové kontakty, burzové, bankové, energetické a iné prepojenia, ostala tu jedna nevyriešená záležitosť, ktorá teraz naplno vybublala. Rusko bude totiž mesiac viesť Bezpečnostnú radu OSN.

archívne video

Vojna na Ukrajine súhrn - deň č. 400 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

O tom, že sa to má skutočne udiať a že nejde o žiadny prvoaprílový žartík potvrdil na sociálnej sieti aj český europoslanec Tomáš Zdechovský. "Rusko sa zajtra ujme na mesiac funkcie v predsedníctve Bezpečnostnej rady OSN. Nie, to nie je vtip," uistil svojich divákov Zdechovský.

Nemôžu s tým nič robiť, bolo to dohodnuté ešte pred februárom 2022

O tom, ako bizarne táto situácia pôsobí (hlavne pre to, čo sa deje na Ukrajine) svedčia aj stanoviská z Bieleho domu. "Bohužiaľ, Rusko je stálym členom Bezpečnostnej rady a medzinárodné právo nepozná realizovateľný spôsob, ako to zmeniť. Na pozícii predsedu rady sa krajiny striedajú každý mesiac v abecednom poradí,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

Svet čaká obrovská bizarnosť:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Veľmi zlý vtip, aj na prvý apríl, reaguje Kyjev

Kyjev na tieto skutočnosti reagoval stručne a priamo cez ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. "Ruské vedenie Bezpečnostnej rady v OSN je veľmi zlý vtip, aj na prvý apríl. Rusko si uzurpovalo cudzie územie; vedie koloniálnu vojnu; jej prezident je vojnový zločinec a je hľadaný ICC aj za únosy detí. Svet nemôže byť bezpečným miestom s Ruskom v BR OSN," reagoval. 

Radu bude viesť minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov

Rusko už aj čiastočne odhalilo to, s akými krokmi otvorí vedenie rady. "Dôležitým podujatím ruského predsedníctva bude otvorená debata na vysokej úrovni o ‘skutočnom multilateralizme prostredníctvom ochrany princípov Charty OSN‘. Tomuto zasadnutiu bude predsedať ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov," uviedla na tlačovom brífingu hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

Svet čaká obrovská bizarnosť:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Viac o téme: Bezpečnostná radaRuskoOSNApríl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu