Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Desivá prognóza tajnej služby: Takto dlho potrvá vojna na Ukrajine! Predpoklady sú šialené

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko útočí na Ukrajinu už vyše roka. Skončí sa vojna čoskoro? Kým mnohí dúfajú, že v roku 2023 konečne príde mier, spravodajské agentúry teraz vyslovili hrozivú prognózu.

Kedy sa konečne skončí vojna na Ukrajine? Vo februári 2022 poslal Vladimir Putin do krajiny svoje jednotky, ktorá sa odvtedy snaží brániť ruskej invázii všetkými možnými prostriedkami. Vojna trvá už vyše roka. Podľa najnovších odhadov je možné, že Ukrajinci budú musieť s útokmi rátať aj ďalšie roky.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 379 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Litovské tajné služby teraz prichádzajú s hroznou prognózou. Podľa ich hodnotenia je Rusko schopné pokračovať v agresívnej vojne proti Ukrajine ďalšie dva roky. "Odhadujeme, že zdroje, ktoré má dnes Rusko k dispozícii, by postačovali na vedenie vojny s rovnakou intenzitou ako dnes na ďalšie dva roky," povedal plukovník Elegijus Paulavicius z vojenskej spravodajskej služby pobaltskej krajiny EÚ-NATO vo štvrtok pri prezentácii výročnej správy. Doteraz zahynuli tisíce vojakov na oboch stranách a podľa OSN vyše 8000 civilistov.

Rusko sa za prezidenta Vladimira Putina stáva „stále totalitnejším“, uvádza sa v správe. Vojna na Ukrajine však podkopáva „politické a ekonomické základy režimu“. Neúspechy na bojisku, ďalšie mobilizácie a zhoršenie ekonomickej situácie môžu mať negatívne dôsledky na jeho stabilitu.

Desivá prognóza tajnej služby:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

„V súčasnom sociálnom a politickom prostredí je najpravdepodobnejšou alternatívou Putinovho režimu iný autoritatívny režim,“ napísali litovské spravodajské služby. Rusko zostáva „pravdepodobne hrozbou a zdrojom nestability v regióne, aspoň v strednodobom horizonte“.

Litva hraničí s ruskou exklávou Kaliningrad a ruským spojencom Bieloruskom. Vojna podľa spravodajských služieb len do určitej miery a dočasne obmedzuje vojenské možnosti Ruska v oblasti okolo bývalého Koenigsbergu a na západe Ruska. Negatívny vplyv na bezpečnosť Litvy a ďalších krajín NATO v regióne má aj ruská „neobmedzená schopnosť“ vyslať svojich vojakov do Bieloruska. Tým sa skracuje čas varovania, povedal Paulavicius podľa agentúry BNS.

Viac o téme: InváziaTajné službyRuskoUkrajinaLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu