Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prevratná štúdia prináša veľkú nádej: Neuveríte, koľko minút denne podľa nej stačí na zníženie rizika rakoviny!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vyvážená strava, pravidelné cvičenie a vzdanie sa zlých návykov ako fajčenie sú dôležitými piliermi dlhého a zdravého života. To je známe. K výraznému posilneniu zdravia však vôbec netreba veľa, tvrdia najnovšie vedci. Stačí na to trochu pohybu – oveľa menej ako odporúča WHO.

Najlepšie cviky na spaľovanie tukov (Zdroj: Michael Achberger)

Výskumníci majú teraz dobrú správu pre všetkých, ktorí sa s pohybom ťažko vyrovnávajú. Nemusí teda ísť vždy len o rozsiahly športový program. Dokonca aj tí, ktorí mierne cvičia len 75 minút týždenne – teda iba jedenásť minút denne – znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení o 17 a riziko rakoviny o sedem percent! Mierny znamená, že srdcová frekvencia sa výrazne zvýši, ale stále môžete viesť uvoľnenú konverzáciu. Nemusí to teda byť šport v tradičnom slova zmysle.

Nie je potrebný žiadny extra športový program

Podľa metaanalýzy publikovanej v British Journal of Sports Medicine, ktorá sumarizuje výsledky 196 predtým publikovaných štúdií, a teda odkazuje na údaje od viac ako 30 miliónov ľudí, je pozitívny účinok mierneho cvičenia u ľudí, ktorí predtým cvičili málo alebo sa nehýbali vôbec, ba ešte viac: Jedenásť minút každodenného pohybu môže znížiť riziko predčasného úmrtia až o 23 percent.

Soren Brage, odborník na epidemiológiu fyzickej aktivity z University of Cambridge a spoluautor štúdie, hodnotí výsledky štúdie ako „mimoriadne dobré správy“. Pre tlačovú agentúru AFP povedal: "Všetko, čo musíte urobiť, je nájsť si každý deň o niečo viac ako desať minút." Na tieto druhy aktivít ani nemusíte chodiť do posilňovne, sú súčasťou každodenného života.

Prevratná štúdia prináša veľkú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ideálne je cvičiť aspoň 20 minút denne

Podľa štúdie je ideálnych 150 minút cvičenia týždenne. Vedci vypočítali, že približne jednému zo šiestich predčasných úmrtí by sa predišlo, keby každý účastník štúdie toľko cvičil. Toto zistenie zodpovedá odporúčaniu britskej zdravotnej služby National Health Service (NHS) a Svetovej zdravotníckej organizácie WHO cvičiť aspoň 20 minút denne. To zodpovedá približne 150 minútam týždenne. Podľa výskumného tímu sa len dvom tretinám ľudí podarí dosiahnuť túto značku.

Viac o téme: ŠtúdiaCvičenieRakovinaPrevencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu