Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Umelá inteligencia už vie podľa vedcov predpovedať budúcnosť: Historický moment v boji s rakovinou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

NEW YORK - Umelá inteligencia sa využíva v čoraz väčšom počte oblastí vrátane prevencie rakoviny prsníka. Výsledky sú pôsobivé, ako ukazuje príklad z USA.

Každoročne ochorie na rakovinu prsníka približne mnoho žien ale aj mužov. Je to zďaleka najčastejší nádor u žien. Ale bez ohľadu na to, aká desivá je diagnóza, ak je odhalená dostatočne skoro, šance na vyliečenie rakoviny prsníka sú veľmi dobré: miera prežitia počas prvých piatich rokov je 99 percent.

Slovensko spúšťa opäť skríningové programy na prevenciu rakoviny (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na celom svete prebieha výskum, ako zlepšiť včasnú detekciu ochorenia. Rôzne tímy sa spoliehajú na umelú inteligenciu (AI). Napríklad start-up Vara Healthcare, ktorý založil Jonas Muff. Aj v Lauder Breast Center v Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku AI podporuje ľudských špecialistov pri zisťovaní rakoviny prsníka.

Riziko rozpoznané, nebezpečenstvo zažehnané

Ako? "AI ​​sa pozerá na mamografy a identifikuje oblasti, na ktoré by sa ľudský rádiológ mal bližšie pozrieť," povedal pre CNN riaditeľ centra Larry Norton. AI môže žene povedať, že je vystavená vysokému riziku vzniku rakoviny prsníka dlho predtým, ako sa rakovina prsníka vytvorí.

AI vyvinutá a vyškolená výskumníkmi z Massachusettského technologického inštitútu rozpoznala riziko nádoru štyri roky predtým, ako sa rakovina objavila v ženskom prsníku. Ošetrujúci lekári teda mohli zasiahnuť vo veľmi skorom štádiu a iniciovať ďalšie vyšetrenia.

Umelá inteligencia už vie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Detekcia rakoviny sa výrazne zlepšila

Norton nevidí nebezpečenstvo, že AI nahradí ľudí v prevencii rakoviny prsníka a včasnej detekcii: "Iba ľudia si môžu objednať iné špeciálne testy, ako napríklad mamografy s kontrastom a MRI." Iba oni mohli porovnať predchádzajúce mamografy a posúdiť, či existujú zmeny súvisiace s rakovinou alebo nie. „Musíme sa pozerať na AI ako na nástroj, ktorý pomáha rádiológom lepšie sa pozerať na obrázky. Nie je to nezávislý test, nenahradí rádiológov.“

Ako píše Unilad.com s odvolaním sa na New York Times, použitie tejto technológie AI pri skríningu rakoviny prsníka znížilo pracovnú záťaž rádiológov o približne 30 percent a zároveň zvýšilo mieru odhalenia rakoviny o 13 percent.

Viac o téme: PrevenciaRakovina prsníkaUmelá inteligenciaRádiológia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu