Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kardinála prestali vyšetrovať za sexuálne obťažovanie: Priznal sa až po premlčacej dobe

Jean-Pierre Ricard
Jean-Pierre Ricard (Zdroj: Twitter/ France Bleu)

MARSEILLE - Francúzska prokuratúra v sobotu oznámila, že z dôvodu premlčania prestala vyšetrovať obvinenia zo sexuálneho zneužívania voči kardinálovi Jeanovi-Pierrovi Ricardovi. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Vyšetrovanie bolo začaté vlani v novembri po tom, čo sa Ricard, bývalý dlhoročný biskup z mesta Bordeaux vymenovaný v roku 2006 za kardinála pápežom Benediktom XVI., verejne priznal k "trestuhodnému správaniu" voči dievčaťu spred 35 rokov.

Trvalo to tri roky

Ricarda (78) vzali 2. februára do väzby a vyšetrovateľom povedal, že "bozkával" dievča, ktoré malo vtedy podľa jeho slov okolo 13 rokov. Dodal, že dievča aj objímal a "hladkal cez šaty", ale "k žiadnemu pohlavnému styku nedošlo". Obeť uviedla, že tieto sexuálne výpady pokračovali tri roky.

Pre najzávažnejšie sexuálne trestné činy vo Francúzsku, ako napríklad znásilnenie, obvykle platí premlčacia lehota 30 rokov. Avšak obdobie, keď je možné vzniesť obvinenia, môže byť predĺžené, ak bola obeť v čase páchania trestného člnu neplnoletá."Prípad bol uzavretý z dôvodu premlčania," povedala pre AFP prokurátorka z mesta Marseille Dominique Laurensová.

Ricardovo priznanie nasledovalo po zdrvujúcej správe z roku 2021 vo Francúzsku, podľa ktorej tamojšie katolícke duchovenstvo od roku 1950 sexuálne zneužilo 216.000 detí. Vatikán oznámil vlani v novembri vlastné predbežné vyšetrovanie Ricarda.
 

Viac o téme: KardinálSexuálne obťažovanieJean-Pierre Ricard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu