Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Blafoval Vladimir Putin celý čas? Bývalý špión KGB tvrdí, že Rusko nemá jadrové zbrane

Blafuje Vladimir Putin s jadrovými zbraňami? Zobraziť galériu (2)
Blafuje Vladimir Putin s jadrovými zbraňami? (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Vladimir Putin neustále hrozí Západu jadrovými zbraňami a posiela jadrové lode na more a bombardéry do neba. Sú jeho výhražné gestá a činy len obyčajný blaf? Bývalý agent KGB to tvrdí.

Podpora Západu Ukrajine je tŕňom v oku Vladimira Putina. Aby ich zastavil, neustále sa vyhráža jadrovými útokmi, ak niekto zasiahne do jeho útočnej vojny. Po tom ako práve umiestnil do pozícií svoje jadrové lode, poslal dokonca jadrové bombardéry smerom na Aljašku. Niekdajší ruský zasvätenec však silne pochybuje, že Putin je skutočne schopný jadrového úderu.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 361 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ako uvádza „Bild“, bývalý špión KGB Jurij Švec teraz v rozhovore pre ukrajinskú televíznu stanicu spochybňuje, či sú jadrové zbrane Vladimíra Putina skutočne funkčné. "Čo sa týka eskalácie, myslím si, že ide väčšinou o blafovanie," povedal bývalý ruský zasvätenec. Zatiaľ čo samotnú hrozbu jadrového úderu treba považovať za „zbraň“, bývalý agent pochybuje, že šéf Kremľa je skutočne schopný jadrového útoku: „Na základe názoru odborníkov mám silné podozrenie, že Ruská federácia už nemusí mať jadrové zbrane."

Jadrové hlavice musia byť pravidelne servisované, „plutónium sa musí meniť každých desať rokov, inak sa stane pre svoj účel nepoužiteľným,“ vysvetľuje Švec, ktorý ďalej vysvetľuje: „Ruská federácia by toto plutónium nemala mať, pretože naposledy bolo produkované v Sovietskom zväze“.

Blafoval Vladimir Putin celý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Istotu nemajú

„Bild“ v tejto súvislosti cituje berlínsky think tank „Nadácia pre vedu a politiku“, ktorý predpokladá, že Rusko má aktívny jadrový arzenál s približne 4500 jadrovými hlavicami. Ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov je však tiež skeptický, že ruské jadrové zbrane sú funkčné. "Ruský jadrový arzenál sa mohol stať nefunkčným nesprávnou údržbou jadrových hlavíc a nosných rakiet." S istotou sa to však povedať nedá, uviedol. 

Má však podozrenie, že údržbárske práce mohli byť nedostatočné v dôsledku korupcie v Rusku: „Ak zvážite, ako sa dajú v Rusku ukradnúť peniaze, podmienky skladovania môžu byť mimoriadne negatívne. Rusko samo vykonáva údržbárske práce. Údajne všetko funguje. To je hlavný problém: ,údajne'. Údajne môžu tieto systémy niesť jadrové zbrane a ničiť ciele.“

Viac o téme: Jadrové zbraneRuskoVladimir PutinBlafovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu