Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chcem zistiť, kam sa posunulo Slovensko 5 rokov po vražde Jána Kuciaka, tvrdí Věra Jourová

Věra Jourová - podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Zobraziť galériu (2)
Věra Jourová - podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť (Zdroj: SITA (John Thys/Pool Photo via AP))

BRUSEL - Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová pricestuje v pondelok (20. 2.) do Bratislavy na konferenciu, ktorá sa koná pri príležitosti piateho výročia vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Márie Kušnírovej.

Jourová upozornila, že vraždy maltskej novinárky Daphne Caruany Galiziovej a Jána Kuciaka odhalili rastúci problém bezpečnosti novinárov v celej Európe. "Obeť oboch novinárov nás prinútila pozrieť sa hlbšie na tento problém. Eurokomisia vydala odporúčania členským štátom, aby prijali účinnejšie opatrenia v prospech bezpečnosti novinárov," vysvetlila Jourová. Úrady by mali napríklad postupovať dôsledne, ak sa novinárom niekto vyhráža, a tiež chrániť ich pred nezákonným odpočúvaním. Ako pripomenula Jourová, Slovensko niekoľkokrát na oficiálnych fórach vyhlásilo, že túto záležitosť berie vážne a ministerstvo kultúry spolupracuje na opatreniach s ministerstvom vnútra.

Ján Kuciak a Martina Kušnírová
Zobraziť galériu (2)
Ján Kuciak a Martina Kušnírová  (Zdroj: FB/Jozef Kuciak)

Pokrok podľa nej zaznamenali aj ďalšie krajiny EÚ, pričom práve štáty, kde došlo k násiliu voči novinárom, vyzývajú ostatné krajiny, aby urobili viac. V Bratislave sa česká eurokomisárka okrem iných stretne s ministerkou kultúry SR Natáliou Milanovou. Podľa vlastných slov je zvedavá na posun Slovenska. Demokratická vláda by podľa nej nemala byť prepojená s mafiánmi a inými nebezpečnými elementmi. "To je to, čo odkrýval Kuciak. Bol to profesionálny novinár, ktorý dokázal geniálne pracovať s dátami z otvorených zdrojov a odhaľovať rôzne siete a prepojenia. Mal odvahu s tým ísť von, preto ho zabili. Ako však ukazuje história, to, že zabijete posla, neznamená, že zabijete posolstvo. Idem na Slovensko zistiť, či toto posolstvo má silu," vysvetlila Jourová.

Komisia predstavila návrh o slobode médií

Komisia v septembri predstavila návrh Európskeho zákona o slobode médií. Ide o súbor pravidiel na ochranu plurality a nezávislosti médií v EÚ. Jourová priznala, že tento návrh, o ktorom už rokuje aj europarlament, "budí veľké vášne, ale má aj veľkú podporu". Mediálny zákon, ktorý v exekutíve EÚ vypracovala, by mal chrániť pluralitu názorov médií, istotu existencie verejnoprávnych médií a celú mediálnu scénu pred zásahmi politikov a oligarchizáciou, čiže koncentrovaním moci cez médiá. V neposlednom rade by mal chrániť profesionálne médiá pred zásahmi veľkých digitálnych platforiem.

Viac o téme: Európska komisiaVěra JourováVražda Jána KuciakaSlocensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu