Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Šok pre ruský pár: V reštaurácii kritizovali Putinovu vojnu na Ukrajine, o pár minút ich obkľúčili špeciálne jednotky

Olesja Ovčinniková (42) sedí na zemi s putami na rukách za kritiku Putina počas večere v reštaurácii v centre Krasnodaru.
Olesja Ovčinniková (42) sedí na zemi s putami na rukách za kritiku Putina počas večere v reštaurácii v centre Krasnodaru. (Zdroj: Daily Mail)

KRASNODAR – Mala to byť romantická večera, no za pár sekúnd sa všetko zmenilo. Ruský pár žijúci v Krasnodare sa začal pri stole rozprávať o podpore Ukrajiny, ktorá sa už takmer rok bráni náporu ruskej ofenzívy. Keby zaľúbenci vedeli, čo tým vyprovokujú, určite by túto tému ani neotvorili. Do pár minút obkľúčili ich stôl špeciálne jednotky so zbraňami a zahalenými tvárami.

archívne video

Jan Lipavský o príprave desiateho balíka sankcií EÚ voči Rusku (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Manželia Ovčinnikovci, Olesja (42) a jej manžel Alexej (40) prežili v reštaurácii "Na Drovoi" v Krasnodare doslova peklo. Počas toho, ako si vychutnávali jedlo, padla reč aj o vojne na Ukrajine, ktorú obidvaja v tomto boji podporujú. Keďže sa nachádzali v Rusku, v krajine, ktorá sa snaží Ukrajinu vojensky premôcť, takéto názory na verejnosti sú v súčasnej dobe veľmi nebezpečné. Ovčinnikovci sa o tom bohužiaľ kruto presvedčili, píše Daily Mail. Neuvedomili si, že sa o takejto citlivej téme rozprávajú možno až príliš nahlas. Do pár minút ich totiž obkľúčili ruské špeciálne jednotky so zahalenými tvárami a zbraňami. 

Nasledovala scéna ako pri dolapení kriminálnikov. Ozbrojení muži ich prinútili kľaknúť si na zem s rukami za hlavou. Následne im nasadili putá. To všetko sa odohralo len preto, že si dvaja ruskí občania dovolili kritizovať vojenskú ofenzívu Putina na Ukrajine. Bolo evidentné, že ich niekto so zamestnancov, prípadne hostí, odpočúval a nahlásil ruskej Národnej garde v Krasnodare. 

Nebudem ticho!  

Ovčinniková vzdorovito vyjadrila svoju plnú podporu Ukrajine. Vo videu, ktoré nahrával jeden z dôstojníkov Národnej gardy, vstala s putami na rukách zo zeme a začala rozprávať nahlas, aby ju všetci počuli: "Slava Ukrajini! Nebudem ticho! Sláva hrdinom! Sláva Zelenskému! Chlapče, kľudne si to celé natoč. Tvoja mama bude na teba určite hrdá. Si až nechutne poslušný, úplný superhrdina. Vidím ti na očiach, že sa za naše zadržanie hanbíš, nechcel si to spraviť, ale musel si. Čo mám ešte dodať?... " pokračovala Olesja a snažila sa zosmiešniť celú nezmyselnú akciu. 

Možný trest  

Ovčinnikovci boli následne z reštaurácie prevezení na policajnú stanicu. Za dôkazový materiál, ktorý je celý zachytený na videu, hrozí Olesjii Ovčinnikovej podľa prísnych ruských zákonov, ktoré zakazujú akúkoľvek kritiku Putina, najmenej päť rokov vo väzení. Právnik Alexej Avanesjan, ktorý ich oboch zastupuje, sa vyjadril, že na nasledujúci deň dostal trest odňatia slobody jej manžel, i keď "len" na 15 dní. Z doterajších informácií je zatiaľ zrejmé len to, že v prípade Olesjii musí zadržaná zaplatiť pokutu tisíc rubľov (14 eur). Okrem toho bude čeliť súdnemu pojednávaniu za údajnú diskreditáciu ruskej armády svojimi vyjadreniami na podporu Ukrajiny. Pár vychováva dve neplnoleté dcéry. 

Jasný odkaz 

Putinov bývalý kolega Abbás Galjamov povedal, že situácia v reštaurácii v Krasnodare bola dôkazom toho, že Rusko sa ponára do totality. "Dôležitý rozdiel medzi autoritárstvom a totalitou je v tom, že v prvom prípade možno zakázať verejné vyjadrovanie opozičných nálad, ale nikoho nezaujímajú osobné názory vyjadrené v súkromných rozhovoroch. Za totality sa trestajú aj slová vyslovené v osobnom rozhovore, ktoré nie sú určené pre uši iných ľudí. Rusko takýmto spôsobom smeruje k totalite," povedal s tým, že začína "hon na čarodejnice" proti ľuďom kritickým voči vládnemu režimu.
 

Viac o téme: ReštauráciaZadržanieNárodná gardaRuskoKrasnodarVojna na UkrajineKritika Putina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu