Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Keby prezidenta volili len Česi v cudzine, víťaz by bol známy už po prvom kole: Tento kandidát deklasoval ostatných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA - Generál vo výslužbe Peter Pavel by bol zvolený za prezidenta už v prvom kole volieb hlavy štátu, ak by hlasovali len Česi zdržiavajúci sa v zahraničí. Získal od nich približne 56 percent hlasov. Druhý finalista, expremiér a predseda ANO Andrej Babiš, skončil v cudzine až štvrtý so štvorpercentným ziskom. Druhá bola v zahraničí bývalá rektorka Mendelovej univerzity Danuša Nerudová s 28,5 percenta hlasov, tretí diplomat a senátor Pavel Fischer so siedmimi percentami. Vyplýva to z údajov na volebnom webe.

Volebná účasť v zahraničných okrskoch bola 71,72 percenta. Ministerstvo zahraničných vecí v tlačovej správe uviedlo, že na 110 veľvyslanectvách a generálnych konzulátoch bolo odovzdaných 15.881 platných voličských hlasov. Najväčší počet voličov, 1474, odovzdalo podľa rezortu hlas v Londýne. Celkovo 1888 českých občanov hlasovalo na štyroch úradoch v Nemecku, 665 hlasov bolo odovzdaných v Paríži a 186 vo Washingtone. "Z celkových 14 370 občanov, ktorí sú v celom svete aktuálne zapísaní v zvláštnych voličských zoznamoch, a z rekordných 3125 voličských preukazov, ktoré sme ako MZV vydali, volilo v prvom kole prezidentských volieb rekordných 15 881 voličov," uviedol vrchný riaditeľ sekcie právnej a konzulárnej Martin Smolek.

Archívne VIDEO

Pred druhým kolom volieb sa nebudem meniť, budem sám sebou, priznal Pavel (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Pavel vyhral jednoznačne v 106 zahraničných okrskoch, pričom v Azerbajdžane sa o víťazstvo delil s Babišom. Najlepší percentuálny výsledok dosiahol Pavel v Kongu, kde zaň hlasovali všetci traja voliči, a v Iráne, kde zaň hlasovalo 12 z 13 voličov (92,3 percenta). Bývalý premiér Babiš dokázal vyhrať iba v Kuvajte so ziskom 47,6 percenta hlasov a v Uzbekistane, kde dostal 37,5 percenta hlasov. "Zorganizovanie volieb patrí medzi tie logisticky náročnejšie úlohy našich diplomatov v zahraničí. Chcem sa okrem iného poďakovať kolegom vo Ľvove a Kyjeve, kde museli kvôli raketovému útoku dokonca voľby prerušiť, že v súčasnej vypätej situácii zabezpečili našim občanom možnosť voliť," ocenil prácu českých diplomatov minister zahraničia Jan Lipavský (Piráti). 

Petr Pavel
Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel  (Zdroj: AP Photo/Petr David Josek)

Zdôraznil nutnosť zavedenia korešpondenčnej voľby. "Budem sa snažiť o to, aby sme tento dlh voči Čechom v zahraničí vyrovnali čo najskôr," dodal. Fischer drvivo zvíťazil vo Vatikáne, kde bola ako v jednom z mála okrskov stopercentná účasť. Z 35 hlasov dostal 24 (68,6 percenta), po piatich hlasoch dostali Pavel a Nerudová. Babiša vo Vatikáne nevolil nikto podobne ako v Maroku, kde pred rokom 1989 pôsobil, a na ambasádach v ďalších 20 krajinách. V porovnaní s prvým kolom prezidentskej voľby v roku 2018 bolo podľa ministerstva zahraničia odovzdaných o 3418 platných hlasov viac.

Viac o téme: Andrej BabišPetr PavelPrezidentské voľby ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu