Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Babiša môže kauza Čapí hnízdo stáť ďalšie voľby, povedala Nagyová

Jana Nagyová, Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Jana Nagyová, Andrej Babiš (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová, Petr David Josek)

PRAHA - Jana Nagyová, obžalovaná v kauze Farmy Čapí hnízdo, sa v piatok vo svojej záverečnej reči zastala českého expremiéra Andreja Babiša. Kauzu podľa nej zneužili opoziční politici v parlamentných voľbách v roku 2017 a Babiš sa stal nepriateľom číslo jeden, informuje spravodajkyňa v Prahe.

"Dnes ho táto kauza môže stáť ďalšie voľby," povedala Nagyová, čím pripomenula, že český expremiér kandiduje v prezidentských voľbách. Tie sa v Česku uskutočnia o týždeň. Predseda hnutia ANO patrí v prieskumoch k trom hlavným favoritom. Nagyová v záverečnej reči tiež rozporovala závery štátneho zástupcu (prokurátora) Jaroslava Šarocha. Podľa neho brala projekt Čapieho hnízda ako svoj, a preto sa dotáciu snažila získať za každú cenu. Ona, naopak, tvrdí, že práve pre jej vzťah k projektu bola motivovaná neurobiť nijakú chybu.

Súd s Babišom pokračuje
Zobraziť galériu (2)
Súd s Babišom pokračuje  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Zlosť ju prešla, keď sa jej ospravedlnil vyšetrujúci policajt

"Z pôvodného obvinenia bolo vidieť, že to robil niekto, kto vôbec nerozumie svetu dotácií," vyhlásila obžalovaná o prvotnom znení obvinenia. Žiadne dôkazy o trestnom čine podľa nej nie sú. "Nehnevám sa ani na políciu, ani na štátne zastupiteľstvo (prokuratúru), ani na médiá," povedala Nagyová. Zlosť ju vraj prešla vtedy, keď sa jej vyšetrujúci policajt ospravedlnil. "To mi stačilo, aby som pochopila, že to nemám brať osobne," povedala s rečníckou otázkou, do ktorých poschodí asi kauza siaha. Podľa Nagyovej bude mať táto kauza "obrovský vplyv" na svet dotácií a na istoty, ktoré v ňom existujú. Mnohí úradníci sa podľa nej dnes boja povedať svoj názor.

Obžalovaná neverila, že sa dostanú až sem...

"Verím, že všetkým, ktorí majú oči a uši otvorené, sme dokázali, že k nijakému úmyselnému trestnému činu tu nedošlo," dodala na záver bývalá podpredsedníčka predstavenstva holdingu Agrofert. Prípad podľa jej slov spôsobil v jej živote masaker. "Nikdy som neverila, že sa dostaneme až sem," dodala. Štátny zástupca navrhol uznať obžalovanú Janu Nagyovú za vinnú a odporučil pre ňu trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s päťročným podmienečným odkladom. Zároveň jej navrhol peňažný trest 500 000 korún (približne 20 000 eur).

Ak by som chcel podvádzať, dal by som to na Cyprus, povedal na súde Babiš 

Ja som nekradol a nerobím kšefty, ide o kauzu médií, chcú ma "popraviť", povedal v piatok v niekoľkohodinovej záverečnej reči v kauze Farma Čapí hnízdo český expremiér Andrej Babiš, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

VIDEO Babiš: Najväčší odpad je, keď ľudia zneužijú choré deti proti politikom

Babiš: Najväčší odpad je, keď ľudia zneužijú choré deti proti politikom (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

"Prosím vás, pán predseda, ak by som chcel podvádzať,  dal by som to na Cyprus, veď by to nikto nevedel!" vyhlásil.V úvode záverečnej reči povedal, že nerozumie, prečo sa prípadom zaoberala Európska únia a krátko sa venoval otázke samotného trestného činu. "Ešte teraz nikto v EÚ nevie, čo je to malý alebo stredný podnik," dotkol sa hlavného problému kauzy.

Bývalý český premiér sa venoval najmä svojmu synovi

Hovoril o jeho zdravotnom stave, ich vzájomnom vzťahu a najmä o ľuďoch, ktorí ho údajne zmanipulovali. Výpoveď Babiša mladšieho je podľa expremiéra motivovaná nenávisťou a nezakladá sa na faktoch. Reagoval tiež na štvrtkovú záverečnú reč štátneho zástupcu (prokurátora) Jaroslava Šarocha, podľa ktorého je zrejmé, že Babiš junior nemá s otcom dobrý vzťah. Expremiér odovzdal súdu množstvo fotografií so synom, ktoré majú dokazovať, že sa oňho dobre staral.

"To, že médiá to všetko prekrútili a sprosto ho zneužili proti mne, je najväčší hyenizmus, ktorý tu je," povedal Babiš a dodal, že je strašné, že o tom musí hovoriť pred súdom. Podľa psychiatrických posudkov Babiš junior trpí schizofréniou. Ako typickú vlastnosť tejto choroby jeho otec označil, že pacienti neveria, že ju majú.

"Keď je niekto chorý, tak si už ani poriadne nepamätá, ako to bolo," uviedol. Potom pripomenul situáciu spred parlamentných volieb v roku 2021, keď na začiatok kampane hnutia ANO v Ústí nad Labem prišiel jeho syn s dokumentaristom Vítom Klusákom. "Kričal tam na mňa, úplne ho zmanipulovali," povedal s odkazom na médiá, ktoré ho po voľbách podľa jeho slov "odkopli".

Kniha ako dôkaz

Predseda hnutia ANO potom vytiahol knihu o svojom synovi (Andrej Babiš mladší: Oči mi otvoril Bohdan Švarc) vytlačenú na stovkách papierov A4, zviazanú špagátom. Obhajoba sa ju pokúsila v posledných dňoch pojednávania navrhnúť ako dôkaz, ale súd to zamietol. Štós papierov potom pohodil na stôl pred sebou. Pripravené mal ďalšie desiatky papierov so záverečnou rečou a vytlačenými článkami v médiách, ktoré si v predchádzajúcich dňoch pojednávania zvýrazňoval a označoval farebnými lepiacimi papierikmi.

Svoju reč ukončil slovami, že verí v nezávislosť justície. "Všetkým musí byť jasné, že som nič neurobil," dodal. Či si v pondelok príde vypočuť rozsudok, novinárom po skončení nevedel povedať. Chce sa poradiť s právnikmi.Štátny zástupca navrhol uznať obžalovaného expremiéra Andreja Babiša v kauze dotácií pre Čapí hnízdo za vinného. Navrhol mu trest odňatia slobody na tri roky s päťročným podmienečným odkladom a peňažitý trest vo výške desať miliónov korún (viac než 400.000 eur).

Viac o téme: KauzaAndrej BabišJana NagyováČapí hnízdo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu