Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pád slovenskej vlády očami svetových médií: Politická nestabilita a koniec podpory Ukrajiny s ľavicovou vládou?

Citynews z kanadského Toronta vyzdvihli reakciu Sulíka: Zobraziť galériu (4)
Citynews z kanadského Toronta vyzdvihli reakciu Sulíka: "Konečne" (Zdroj: CityNews Toronto)

BRATISLAVA/SVET - Svetové média reagovali na štvrtkový pád vlády Eduarda Hegera. Niektorí píšu o prudkom poklese ekonomiky, ktorý Slovensku hrozí, iní spomínajú chaotické vládnutie a politickú nestabilitu v čase, keď ostatné krajiny riešia prudko rastúce ceny energií.

Financial Times píšu o príležitosti na zvýšenie inflácie a spomalenie ekonomiky. Vyššie ceny energií by totižto mohli zabiť ekonomiku Slovenska.

Vedúci ÚV Július Jakab bráni Matoviča: V paláci nikomu demisiu z ruky netrhal (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Torontské Citynews v Kanade vyzdvihli reakciu Richarda Sulíka, ktorý na pád vlády povedal: „konečne“ a pritom obvinil vládu z nekompetentnosti a straty protikorupčného úsilia. Podľa prieskumov tiež naznačujú, že opozícia by mala šancu vyhrať nasledujúce parlamentné voľby. Spomenuli aj demisiu Igora Matoviča a jeho „vytrhnutie“ papierov z rúk kancelárie prezidentského paláca.

Financial Times spomína hroziace zvýšenie inflácie
Zobraziť galériu (4)
Financial Times spomína hroziace zvýšenie inflácie  (Zdroj: Financial Times)

Politico.eu spomína chaotické vládnutie slovenskej vlády pod vedením premiéra Eduarda Hegera. Podľa slovenského politológa Grigorija Mesežnikova bol "Matovič vždy svojrázny politik, ale voliči mali náladu dokázať Ficovi, že bude porazený. A Matovič im to splnil."

Zobraziť galériu (4)
"Matovič bol vždy svojrázny politik" prezradil náš slovenský politológ pre Politico.eu  (Zdroj: Politico.eu)

ABC news spomínajú ako sa Matovič a Sulík nevedeli dohodnúť ani na riešení pandemickej situácie ale rozdelili ich aj rastúce ceny energií počas ruskej invázie na Ukrajinu. Spomenuli aj „tajné“ získanie 2 miliónov dávok vakcíny Sputnik Matovičom.

Politická nestabilita a koniec pomoci Ukrajine? S výhrou ľavice by sa mohlo všetko zmeniť, informuje Reuters
Zobraziť galériu (4)
Politická nestabilita a koniec pomoci Ukrajine? S výhrou ľavice by sa mohlo všetko zmeniť, informuje Reuters  (Zdroj: Reuters)

Agentúra Reuters spomína predčasné voľby, ktoré prinášajú politickú nestabilitu, zatiaľ čo ostatné krajiny eurozóny bojujú s prudko rastúcimi cenami energií a so slabnúcou ekonomikou. Informujú aj o podpore Ukrajiny, ktorá môže byť ovplyvnená blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ak by vyhrala ľavicová opozícia.

Viac o téme: SvetMédiáSlovenskoPád vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu