Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Strašidelné zábery silnej búrky, výstrahy pred tornádami platia v piatich štátoch USA, nezvestných pribúda

Územie USA pustoší búrka. Zobraziť galériu (2)
Územie USA pustoší búrka. (Zdroj: Youtube/Evolution Crisis/CBS Colorado/HHOU 11)

WASHINGTON – Centrálne časti USA v okolí veľkých jazier sú charakteristické svojimi rozsiahlymi rovinami. Práve na takýchto územiach vznikajú ničivé tornáda. Dalo by sa povedať, že obyvatelia sú už na podobné katastrofy zvyknutí, no táto búrka je ešte o stupeň silnejšia. Colorado a Nebrasku zase bičuje mrazivý dážď so snehom.

archívne video

Prevencia pred búrkami (Zdroj: Facebook/ Ministerstvo vnútra SR)

Obrovskou búrkou boli zasiahnuté v priebehu niekoľkých dní americké štáty Oklahoma, Texas a Louisianna. Z Texasu sa má časť mrakov presunúť do Mississippi. Vo včerajších hodinách poškodilo tornádo severozápadne od Dallasu viacero domov, spustošilo polia a zničilo celé prívesy a poľnohospodárske vozidlá, uvádza Washington Post. Národná meteorologická služba oznámila, že tornádo zranilo päť ľudí a poškodilo budovy v Grapevine len pár kilometrov od medzinárodného letiska Fort Worth v Dallase. V tejto časti USA sa objavilo tornádo prvýkrát od roku 2015.

V meste Caddo Parish v štáte Louisiana, boli zorganizované pátracie tímy, ktoré po utorkovej smŕšti hľadajú nezvestných. Jedna žena skončila v nemocnici so zatiaľ nešpecifikovaným zranením a po ďalších dvoch osobách sa naďalej pátra. 

Fujavica a husté sneženie

Tento búrkový systém priniesol od soboty do pondelka šesť stôp snehu v pohorí Sierra Nevada v Kalifornii. Výstrahy pred búrkami platia od štátu Colorado po západné časti Južnej Dakoty. Varovanie pred extrémnymi poveternostnými podmienkami sa týka asi 10 miliónov ľudí od Skalnatých hôr až po Veľké jazerá. Niektoré hlavné ťahy museli byť pre silný vietor uzavreté.

V teplotnom pásme na južnom a východnom okraji búrky je hlásené nebezpečenstvo pred vznikom tornád. Od stredy 14. decembra sa búrkové mraky rozširujú ponad stredné a severovýchodné časti Atlantiku, kde je hlásené silné sneženie a poľadovica. 

Uzavreté cesty 

Najvýdatnejšie snehové zrážky sa podľa predpovedí vyskytnú na juhozápade Južnej Dakoty, neďaleko Rapid City a najmä v severnej oblasti Black Hills, kde môže napadnúť až 700 cm čerstvého snehu. "Kombinácia snehu a silného vetra vytvorí ťažké až nemožné podmienky na cestovanie," napísal meteorologický úrad v Rapid City. Podľa ministerstva dopravy Nebrasky bola pre sneženie v utorok skoro ráno uzavretá diaľnica Interstate 80 v okolí North Platte až po hranicu s Wyomingom. Silný vietor a výdatné snehové zrážky by sa mali zmierniť od stredy.

V štáte Colorado sú uzavreté hlavné ťahy.
Zobraziť galériu (2)
V štáte Colorado sú uzavreté hlavné ťahy.  (Zdroj: SITA/David Zalubowski)

Nárazy vetra s rýchlosťou 80 až 100 km/h by sa mali bežne objavovať od Coloradských vysokých plání cez západnú časť Nebrasky až po Južnú Dakotu. Vzhľadom na pomalý pohyb búrky bude až do piatku najmenej dvanásť štátov v strednej časti krajiny ohrozovať silný nárazový vietor. 

Podľa metrológa NWS Billa Taylora sa v utorok časťami Nebrasky prehnala "búrka, aká tu nebola päť rokov“ a očakáva sa, že v tejto oblasti pretrvá do konca týždňa. V niektorých častiach štátu platia varovania pred poveternostnými podmienkami a ministerstvo dopravy uviedlo, že niekoľko ciest je uzavretých, vrátane všetkých ťahov z Nebrasky do Colorada, píše CNN.

Tornádo v Oklahome 

Takýto druh búrky sa objavil v USA nezvyčajne ďaleko na západe. V Kansase, Oklahome a Texase sú naďalej hlásené výstrahy pred možným vznikom tornád. Najvyššia hrozba sa sústreďuje okolo Lufkinu v Texase, v severnej časti Louisiany a v južnej časti Mississippi. V meste Wayne v Oklahome poškodilo tornádo EF2 budovy, strhlo strechy z domov, niektoré dokonca zrovnalo so zemou a celá oblasť je bez elektriny.

Podľa doterajších informácií nie sú hlásené žiadne straty na životoch. Sila tornáda sa pohybovala v rozmedzí od 200 do 250 km/h. Nepriaznivé počasie sa presúva čoraz viac na juh smerom k Mexickému zálivu. 

Vznikne ďalšia búrka

Búrka Plains sa rúti smerom ku Kanade a slabne, keďže prechádza do zóny vysokého tlaku. Vo štvrtok sa predpokladá, že v Severnej Karolíne vznikne nové búrkové pásmo, ktoré sa má presunúť na severovýchod, smerom do Nového Anglicka. Mrznúci dážď so snehom by dokonca mohol postihnúť Washington a Baltimore. Odtiaľ má putovať už ako snehová búrka nad územie Pensylvánie.


 

Viac o téme: PočasieTornádoBúrkaNúdzový stavUSAOklahomaColoradoFujavica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu