Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

New York zasiahla búrka rekordných rozmerov: Všetky lety sú zrušené, cesty zmizli pod snehom! Hlásené sú aj úmrtia

Štát New York prekvapila rekordná nádielka snehu,
Štát New York prekvapila rekordná nádielka snehu, (Zdroj: Youtube/Voice N)

NEW YORK/BUFFALO – Mesto Buffalo postihla tento víkend búrka, akú obyvatelia ešte nezažili. I keď v oblasti napadne každý rok pomerne veľa snehu, teraz to je extrém. Behom pár hodín zmizli pod snehom všetky hlavné ťahy, letiská museli prerušiť všetky lety a ľudia už druhý deň odhŕňajú obrovské kopy snehu. V súvislosti s búrkou boli zaznamenané už tri úmrtia.

Obyvatelia amerického štátu New York už druhý deň zápasia s nebezpečnou búrkou, ktorú spôsobil snehový efekt vodných plôch tzv. "Lake Effect" (studený vzduch prevažne z Kanady sa pohybuje nad relatívne teplými veľkými jazerami). Nad pevninou sa to prejavuje v podobe extrémne hustého a vytrvalého sneženia. V niektorých častiach Buffala, hlavného mesta štátu New York, napadlo za niekoľko hodín až 1,8 metra snehu.  

Zhruba 130 kilometrov severovýchodne v blízkosti základne Fort Drum Army, napadlo viac ako meter a pol snehu, informuje CBS News. Predmestie Orchard Park, kde sídli aj klub NFL Buffalo Bills, hlásilo v sobotu 19. novembra 196 centimetrov napadnutého čerstvého snehu. Zápas proti Detroitu musel byť preložený na štadión hostí. 

"Ešte aj ku koncu víkendu očakávame pre veľkú časť západnej časti štátu New York výdatné a husté sneženie s Lake Effectom ," povedal meteorológ Národnej meteorologickej služby v College Park v Marylande Zack Taylor. Ako ďalej uviedol, v oblastiach jazier Erie a Ontario by mohlo napadnúť ďalších 61 centimetrov.

V sobotu popoludní guvernérka štátu New York Kathy Hochulová vyzdvihovala pripravenosť štátu a uviedla, že posádky neúnavne pracujú na zvládnutí situácie."Spoločnými silami sa snažíme bojovať proti tejto prírodnej katastrofe. Poskytujeme zdroje a personál z celého štátu New York. Aj vďaka rýchlej pohotovosti sa nám podarilo odvrátiť mnohé tragédie," vyjadrila sa pre CNN. Následne poďakovala mestám, že uzavreli hlavné cesty, zaviedli zákaz cestovania a od obyvateľov žiadajú, aby zostali doma. 

Obete extrémneho počasia

Aj napriek všetkému úsiliu sa však Buffalo nevyhlo stratám na životoch. Výkonný riaditeľ Erie County Mark Poloncarz uviedol, že dvaja ľudia zomreli v súvislosti so srdcovými príhodami, keď v nepriaznivom počasi odhŕňali sneh. "Posielame našu najhlbšiu sústrasť a všetkým pripomíname, že tento sneh je veľmi ťažký a nebezpečný," napísal Poloncarz. Tretia osoba, vodič snežného pluhu v meste Hamlet, asi 30 km od jazera Michigan, zahynul ešte v piatok, keď sa jeho vozidlo zošmyklo z chodníka a prevrátilo sa. 

Buffalo zaznamenalo v sobotu rekordné sneženie, ktoré prinieslo takmer 41 centimetrov čerstvej pokrývky. Podľa Národnej meteorologickej služby prekonalo starý rekord 20 centimetrov z roku 2014. "Od soboty 6:30 ET zostáva pre Buffalo zákaz cestovania. Jediný prístup na cesty majú záchranné a bezpečnostné zložky," uviedol komisár tiesňových služieb okresu Erie Dan Neaverth. 

Neuveriteľný pohľad po otvorení garáže (Zdroj: Facebook/Eric Reshaun Stanley)

"Chápeme, že ľudia chcú vypadnúť, ale je veľmi dôležité, aby ešte nejaký čas nevychádzali. Väčšina ciest je stále pod snehom a niektoré úseky vyzerajú, akoby tam pluh vôbec neprešiel", napísal vyjadril sa Poloncarz na Twitteri.

Mesto Buffalo otvorilo tri záchranné centrá (Tosh Collins, Machnica a Lincoln Field House), ktoré budú až do odvolania prístupné obyvateľom od 9:00 do 18:00 hod. Týka sa to tých oblastí, kde pre extrémne poveternostné podmienky vypadla elektrina. 

Na Buffalo sa rúti snehová víchrica (Zdroj: Facebook/Jock Williams Extreme Storm Chasing and Research)

Blesky počas snehovej kalamity v Buffale (Zdroj: Facebook/Brandon Orr)

Uzavreté letisko

Účinky búrky sa v regióne značne líšili. Niektoré oblasti Buffala zasiahol hustý sneh, najmä v okolí jazera Erie, zatiaľ čo o niekoľko kilometrov ďalej napadlo len pár centimetrov. Výstrahy pred extrémnym počasím sú stále v platnosti pre viac ako 8 miliónov ľudí v šiestich štátoch tzv. "Veľkých jazier" (Wisconsin, Michigan, Indiana, Ohio, Pensylvánia a New York). Letisko Buffalo Niagara muselo zrušiť desiatky letov a prichádzajúce lietadlá odkláňali na iné letiská.

Starosta Buffala Byron Brown povedal, že hoci je jeho mesto zvyknuté na husté sneženie, tento extrém prekvapil asi všetkých. Do normálneho stavu by sa mohlo mesto vrátiť už budúci týždeň. Aj to platí len za predpokladu, že najväčšia búrka sa oblasťou preženie najneskôr dnes večer miestneho času. 
 

Viac o téme: SnehPočasieExtrémneUSANew YorkBuffalo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu