Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Popravy v Iráne poukazujú na strach vedenia zo svojich vlastných občanov

Protestujúci proti poprave Iránca
Protestujúci proti poprave Iránca (Zdroj: TASR/Joerg Carstensen/dpa via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty v pondelok odsúdili druhú popravu v Iráne súvisiacu s prebiehajúcimi protivládnymi protestmi. USA zároveň uviedli, že najnovšia poprava, vykonaná na verejnosti, ukázala strach iránskeho náboženského vedenia zo svojich vlastných občanov. Informuje o tom správa agentúry AFP.

"Čo najdôraznejšie odsudzujeme toto drastické zaobchádzanie s protestujúcimi," povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. "Tieto tvrdé tresty a teraz aj prinajmenšom prvá verejná poprava majú zastrašiť ľud Iránu, majú potlačiť odpor a len zdôrazňujú, ako sa iránske vedenie bojí vlastných obyvateľov," dodal Price. V OSN hovorca Stéphane Dujarric vyzval na zastavenie popráv s tým, že "hrdelný trest nie je na mieste". Generálny tajomník OSN António Guterres "je presvedčený, že okolnosti tejto popravy sú obzvlášť kruté", uviedol Dujarric.

Obesili ho priamo pred očami verejnosti

Madžídrezu Rahnavarda (23) odsúdil v pondelok ráno na smrť súd v iránskom meste Mašhad za zabitie dvoch príslušníkov bezpečnostných síl nožom a za zranenie štyroch ďalších ľudí, informovala tlačová agentúra iránskeho súdnictva Mizan Online. Agentúra dodala, že Rahnavarda obesili v meste na verejnosti, a nie vo vnútri väznice. Celoštátne protesty vypukli v Iráne v polovici septembra po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej vo väzbe, po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy. Demonštranti žiadajú pád súčasného režimu. Ich protesty sú jednou z najväčších výziev pre vedenie islamskej republiky od jej vzniku v roku 1979.

Viac o téme: ProtestyPopravaNáboženstvoKritikaIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu