Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Dvaja mŕtvi po dopade strely v Poľsku: Ukrajinská armáda zabudla aktivovať samodeštrukciu rakety

Dopad rakety zabil dvoch ľudí
Dopad rakety zabil dvoch ľudí

VARŠAVA - Ukrajinská protilietadlová strela vybuchla v utorok v Poľsku a zabila dvoch ľudí. To, že raketa pristála v Poľsku, je zrejme nedopatrenie zo strany ukrajinských ozbrojených síl. Naznačujú to informácie z prostredia NATO.

NATO predpokladá, že výbuch rakety v Poľsku pri ukrajinských hraniciach bol tragickou nehodou. Ako uvádza Business Insider s odvolaním sa na kruhy v centrále NATO, podľa interných zistení sa ukrajinské ozbrojené sily v utorok výrazne sústredili na obranu proti ťažkým ruským raketovým útokom. Podľa ukrajinského letectva išlo o najhorší útok na zásobovanie energiou v krajine od začiatku vojny. Ukrajinský raketový systém S-300 namiesto toho, aby ruskú protilietadlovú strelu ešte vo vzduchu zničil, raketa letela ďalej a zasiahla poľské územie.  

Čaputová v Prahe: Incident v Poľsku opätovne ukázal solidaritu medzi spojencami NATO (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

USA obviňujú Rusko, aj keď raketa bola ukrajinská

Americká vláda v konečnom dôsledku viní zo smrtiaceho útoku v Poľsku Rusko, aj keď išlo o ukrajinskú protilietadlovú strelu. "Svet vie, že Rusko nesie konečnú zodpovednosť za tento incident," povedal v stredu novinárom vo Washingtone americký minister obrany Lloyd Austin. "Ukrajina mala a má plné právo brániť sa," doplnila hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady. Rusko je zodpovedné, pretože odpálilo množstvo rakiet, najmä na ukrajinskú civilnú infraštruktúru. 

Spojené štáty zatiaľ nemajú k dispozícii žiadnu informáciu, ktorá by bola v rozpore s hodnotením poľského prezidenta Andrzeja Dudu, že výbuch v pohraničnej oblasti vyvolala ukrajinská protilietadlová raketa. Predtým to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

Viac o téme: RaketaRuskoPoľskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu