Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kličko varuje pred zimou: Pri mínus 10 stupňoch budeme mať skutočné problémy

Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko počas summitu NATO v Madride. Zobraziť galériu (4)
Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko počas summitu NATO v Madride. (Zdroj: TASR/AP Photo/Bernat Armangue)

KYJEV - Rusko už týždne útočí na infraštruktúru na Ukrajine. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko má preto z blížiacej sa zimy obavy. Keď teploty klesnú, trojmiliónové mesto bude čeliť veľkej výzve, hovorí v rozhovore pre nemecký portál ntv.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v rozhovore pre ntv varuje pred ďalšími útokmi na ukrajinskú infraštruktúru s výhľadom na zimu: „Ak sa vonku dostaneme na mínus 10 alebo mínus 20 stupňov, čo sa stáva každú zimu, potom máme skutočné problémy." Podľa Klička cielené útoky na kritickú infraštruktúru ukázali „pravú tvár tejto vojny“. "Toto je genocída, toto nie je špeciálna operácia, toto nie je vojna proti armáde. Toto je vojna proti ľuďom."

Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi (Zdroj: Facebook/Phillip E Hill)

Žena venčí svojho psa počas výpadku prúdu v Kyjeve.
Zobraziť galériu (4)
Žena venčí svojho psa počas výpadku prúdu v Kyjeve.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

V Kyjeve majú vyrásť tisíce núdzových prístreškov, ktoré ich ochránia pred chladom. Mnohé budovy, ako sú školy a škôlky, boli preto podľa Klička zrekonštruované, aby boli energeticky účinnejšie. Ľudia môžu zostať dlhší čas a sú dobre zásobení napríklad jedlom. Pre tri milióny obyvateľov Kyjeva to podľa Klička stále nestačí: "Je to príliš málo. Niektorým ľuďom môžeme pomôcť, podporiť ich, ale je to pre nás veľká výzva."

Kličko varuje pred zimou:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

Napriek tomu občanom Kyjeva neodporúča opustiť krajinu v zime. Pretože presne o tom by špekuloval kremeľský vládca Putin. "Moja rada všetkým: budeme bojovať - ​​určite. Máme dostatok zásob jedla, vody, liekov." Napriek tomu to bude mať Ukrajina podľa Klička ťažké. "Dúfame v dobrý, ale musíme rátať aj so zlým scenárom." Kličko preto ukrajinskému obyvateľstvu radí, aby si na zimu pripravili zásoby, teplé oblečenie a power banky.

Muž sedí v kaviarni počas výpadku prúdu v Kyjeve.
Zobraziť galériu (4)
Muž sedí v kaviarni počas výpadku prúdu v Kyjeve.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

Viac o téme: ZimaObavyVýpadok prúduKyjevVitalij Kličko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu