Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VIDEO Desivá hrozba z Kremľa: Rádioaktívny mrak zo Záporožia by zasiahol aj Slovensko

Mapa znázorňujúca možné zamorenie rádioaktívnym mrakom po poškodení jadrovej elektrárne v Záporoží.
Mapa znázorňujúca možné zamorenie rádioaktívnym mrakom po poškodení jadrovej elektrárne v Záporoží. (Zdroj: Youtube/TN TV)

KYJEV/MOSKVA – Minister obrany Ruskej federácie tvrdí, že sa Ukrajina sa pripravuje na použitie zbrane, ktorej následkom bude vznik rádioaktívneho oblaku. Nešlo by síce o situáciu podobnú tej z Černobyľu z roku 1986, ale podľa Ruska možnosť kontaminácie vzduchu nad Európou visí na vlásku.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyjadril svoje znepokojenie nad možnou ukrajinskou provokáciou, ktorá údajne zahŕňa použitie špinavej bomby, výbušniny v kombinácii s rádioaktívnym materiálom. Dokonca by to mala urobiť pod falošnou vlajkou a následne obviňovať Rusko, píše ABC News. Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba povedal, že jeho krajina nemá ani špinavé bomby, ani ich neplánuje získať.

"Pripomíname možnosť komplikovanej radiačnej situácie, ktorá sa môže vyvinúť v okolí Záporožia, najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. Od 24. februára vypuklo na tomto území 39 požiarov, bolo tu podniknutých 10 leteckých útokov a 29-krát bolo územie ostreľované," informuje ministerstvo obrany Ruskej federácie s tým, že všetky útoky má na svedomí Ukrajina. Predpoveď ruských expertov o vývoji radiačnej situácie, ktorá bola potvrdená aj európskymi vedeckými organizáciami, však ukázala, že únik rádioaktívnych látok by v prípade poškodenia elektrárne zasiahol takmer celú Európu.

Ruské dôkazové materiály 

Rezort ruskej obrany vydal k tejto hrozbe aj materiály, ktoré znázorňujú možný zásah rádioaktívnym mrakom. Samozrejme by tu hrali veľkú úlohu poveternostné podmienky, no podľa predikcie by bola jednou zo zasiahnutých krajín aj Slovenská republika. Propagačný materiál poskytuje aj pohľad na nebezpečné radiačné zariadenia Ukrajiny, schopnosť Ukrajiny vytvoriť "špinavú bombu" a napokon dôsledky provokácii, kde je znázornená napríklad aj Sýria.

Británia je proti 

Britský minister obrany Ben Wallace dôrazne odmietol Šojguovo tvrdenie a varoval Moskvu, aby ho nepoužívala ako zámienku na eskaláciu. Šojgu podľa neho tvrdí, že Západ plánuje akcie s cieľom eskalácie konflikt na Ukrajine. Wallace tieto tvrdenia vyvrátil a varoval, že by sa nemali používať ako zámienka. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zase poznamenal, že Moskva si už pripravuje pôdu na útok. "Ak Kremeľ povie, že Ukrajina údajne niečo pripravuje, znamená to len jednu vec, že Rusko to už všetko pripravilo," povedal.

Viac o téme: Jadrová elektráreňHrozbaPropagandaKyjevZáporožieVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu