Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Iránci napriek varovaniam úradov protestovali už desiaty deň po sebe

Policajný motocykel horí počas protestu proti smrti mladej iránskej ženy Mahsá Amíníovej v centre Teheránu. Zobraziť galériu (3)
Policajný motocykel horí počas protestu proti smrti mladej iránskej ženy Mahsá Amíníovej v centre Teheránu. (Zdroj: TASR/AP/fotka získaná od osoby, ktorá nie je zamestnaná v Associated Press)

TEHERÁN - Iránci napriek varovaniam tamojších úradov vyšli v noci na pondelok do ulíc už desiatykrát po sebe, aby vyjadrili protest v súvislosti s úmrtím mladej Kurdky Mahsy Amíníovej vo väzbe iránskej mravnostnej polície. Informovala o tom agentúra AFP.

Iránsky minister spravodlivosti Gholám Hosejn Mohsení Ežeí v nedeľu zopakoval varovanie tamojšieho prezidenta Ebráhíma Raisího a "zdôraznil potrebu rozhodného konania bez zhovievavosti" voči hlavným podnecovateľom "nepokojov", uviedla webová stránka iránskej justície Mizan Online (mizan.news).

Od vypuknutia demonštrácií zahynulo už najmenej 41 ľudí. V prípade obetí ide predovšetkým o protestujúcich civilistov, sú však medzi nimi aj členovia iránskych bezpečnostných síl, vyplýva z oficiálnej bilancie. Iné zdroje uvádzajú, že skutočný počet obetí je vyšší. Ide o najväčšie protesty v Iráne za uplynulé takmer tri roky. Podľa ľudskoprávnych organizácií používajú iránske bezpečnostné sily na ich potlačenie ostrú muníciu. Demonštranti, naopak, do nich hádzali kamene a podpaľovali policajné vozidlá či štátne budovy.

Iránci napriek varovaniam úradov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

Ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) so sídlom v nórskom Osle v nedeľu večer uviedla, že obetí je už najmenej 57. Zároveň však podotkla, že potvrdenie počtu obetí je výrazne sťažované pokračujúcimi výpadkami internetu   a protesty vedené ženami sa medzitým rozšírili do desiatok ďalších miest.

Mahsu Amíníovú (22) zadržala mravnostná polícia 13. septembra v Teheráne za údajné porušenie pravidiel obliekania. Podľa aktivistov mladú ženu bili do hlavy obuškom a hlavu jej udreli o kapotu vozidla. Zomrela po troch dňoch v kóme v nemocnici, jej smrť oznámili 16. septembra. Miestne úrady však tvrdia, že zomrela prirodzenou smrťou.

Iránci napriek varovaniam úradov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

Protesty zo solidarity s Iránkami sa konali aj inde vo svete vrátane Atén, Berlína, Bruselu, Istanbulu, Madridu, New Yorku a ďalších miest. V Paríži a Londýne došlo v nedeľu k potýčkam demonštrantov s políciou po tom, čo sa davy protestujúcich snažili dostať k sídlam iránskych veľvyslanectiev. Vo Francúzsku proti nim zasiahli slzotvorným plnom. V Londýne zadržali 12 osôb a päť policajtov utrpelo vážne zranenia.

Viac o téme: ProtestyIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu