Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Pre pohreb japonského expremiéra Šinzóa Abeho zmobilizovali 20-tisíc policajtov

Šinzó Abe Zobraziť galériu (3)
Šinzó Abe (Zdroj: SITA/Kim Kyung-Hoon/Pool Photo via AP)

TOKIO - Utorňajší štátny pohreb zavraždeného japonského expremiéra Šinzóa Abeho sa bude konať za sprísnených bezpečnostných opatrení. Ako v pondelok informovala televízna stanica NHK, zmobilizovaných bolo približne 20.000 policajtov.

Dejiskom pohrebu bude hala Nippon Budókan, ktorú postavili pri príležitosti Letných olympijských hier v roku 1964. Na pohrebe sa očakáva približne 4300 hostí vrátane približne 700 zo zahraničia, vrátane americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej a premiérov Južnej Kórey, Indie a Austrálie. Podľa prieskumov je však veľká väčšina Japoncov proti tomu, aby mal Abe štátny pohreb za peniaze daňových poplatníkov.

Pre pohreb japonského expremiéra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Štátny pohreb bývalého premiéra je v Japonsku po druhej svetovej vojne nezvyčajný. Konal sa iba raz v roku 1967 a toto privilégium sa vtedy dostalo päťnásobnému predsedovi vlády Šigeruovi Jošidovi, pripomína agentúra DPA.

Abeho zastrelil bývalý vojak 8. júla počas predvolebného mítingu v meste Nara. Atentátnik uviedol, že Abeho zabil z nenávisti ku kontroverznej Cirkvi zjednotenia, známej aj ako Munova sekta. Tvrdil, že jeho matka doviedla jeho rodinu na mizinu finančnými darmi tejto sekte, s ktorou bol Abe prepojený. Súčasný japonský premiér Fumio Kišida informoval o štátnom pohrebe svojho predchodcu Abeho bez predchádzajúcej konzultácie s parlamentom.

Pre pohreb japonského expremiéra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Katsuhiko Hirano/The Yomiuri Shimbun via AP)

Viac o téme: PremiérJaponskoŠinzó Abe´pohreb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu