Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VOJNA na Ukrajine Deň stoosemdesiaty deviaty (31. august 2022)

Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies nedávne poškodenie strechy budovy susediacej s niekoľkými jadrovými reaktormi  Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje ruská armáda na juhu Ukrajiny v pondelok 29. augusta 2022. Zobraziť galériu (3)
Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies nedávne poškodenie strechy budovy susediacej s niekoľkými jadrovými reaktormi Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje ruská armáda na juhu Ukrajiny v pondelok 29. augusta 2022. (Zdroj: TASR/Maxar Technologies via AP)

KYJEV - Plánovaná návšteva tímu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v Ruskom obsadenej Záporožskej atómovej elektrárni na juhu Ukrajiny má trvať len jeden deň. Podľa ruskej agentúry Interfax to oznámil Jevhen Balyckyj, šéf proruskej správy Záporožskej oblasti, ktorého do funkcie dosadila ruská armáda. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 188

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 188 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:46 Pri ďalšej podpore Ukrajiny je kľúčová súdržnosť Európskej únie (EÚ) a demokratických partnerov. Zhodli sa na tom ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ na zasadnutí v Prahe, na ktorom sa v stredu zúčastnila štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

20:10 Inšpektori OSN budú mať prístup k Ruskom kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny od štvrtka a budú sa snažiť, aby tam mohli mať "stálu prítomnosť". Uviedol to vo štvrtok generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Informuje o tom agentúra AFP.

19:42 Český premiér Petr Fiala považuje inváziu Ruska na Ukrajine za podobný šok pre západný svet, ako bol 11. septembra 2001 teroristický útok na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku. Fiala toto prirovnanie použil v stredu na úvod medzinárodnej konferencie Forum 2000 v Prahe, informovala spravodajská stanica ČT24.

"Keď prišiel rok 2000, Západ oslavoval, ale netrvalo to dlho. Teroristi z al-Káidy zastavili tieto oslavy a priniesli obdobie nových hrozieb. Súčasný ruský útok na Ukrajinu je podobným obratom," povedal Fiala. Podľa neho Západ hrubo podcenil otázky bezpečnosti.

18:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyzval Európsku úniu, aby zakázala všetky ruské štátne televízne kanály a "propagandistov". Vyjadrením zjavne narážal na zamestnancov ruských štátnych médií. Informuje o tom agentúra Reuters. Zelenskyj sa prostredníctvom videokonferencie prihovoril k účastníkom medzinárodnej konferencie Forum 2000 v Prahe.

17:09 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v stredu uviedol, že návšteva tímu inšpektorov MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) je "technickou misiou", ktorej cieľom je zabrániť jadrovej nehode. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP. Štrnásťčlenná inšpekčná misia MAAE vedená Grossim dorazila v stredu do mesta Záporožie na juhu Ukrajiny, ktoré leží 55 kilometrov od elektrárne.

17:00 Generál nemeckých ozbrojených síl Eberhard Zorn upozorňuje Západ, aby nepodceňoval vojenskú silu Ruska. Podľa neho má Moskva v prípade potreby vojenské kapacity aj na otvorenie druhého frontu. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Väčšina ruských pozemných síl môže byť v súčasnosti na Ukrajine, no aj tak by sme nemali podceňovať potenciál ruských pozemných síl otvoriť druhý vojenský front," povedal Zorn. Dlhoročný profesionálny vojak je v súčasnosti generálny inšpektor Bundeswehru. Zorn dodal, že Západ by nemal zabúdať ani na ruské námorníctvo a letectvo.

15:48 Kyjev tvrdí, že v druhom najväčšom prístavnom meste Mykolajiv začali horieť obilné silá po ruskom ostreľovaní. Na sociálnej sieti Facebook to uviedla ukrajinská Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS), z ktorej vyhlásenia cituje denník The Guardian. "V dôsledku ostreľovania Mykolajiva začali horieť obilné silá v zariadení v (mykolajivskej) štvrti Korabelnyj. Hasenie pokračuje," napísala DSNS v príspevku. Zverejnila aj fotografie dier v plechových strechách na prinajmenšom dvoch silách a zasahujúcich hasičov.

15:28 Švédsko daruje Ukrajine delostreleckú muníciu v hodnote 500 miliónov švédskych korún (46,8 milióna eur), oznámila v stredu švédska vláda. TASR správu prevzala od denníka The Guardian. Švédsko rozhodnutie oznámilo po tom, čo ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas nedávnej návštevy Štokholmu požiadal o delostrelecké systémy Archer, systém protivzdušnej obrany RBS-70 a viac delostreleckých granátov.

14:12 Tím inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), smerujúci do Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), dorazil v stredu do mesta Záporožie na juhu Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP. Bolo vidieť, ako konvoj asi 19 vozidiel, medzi ktorými sa nachádzalo aj desať bielych áut s označením OSN, vstupuje pred 14.00 h miestneho času (13.00 h SELČ) do Záporožia, uvádza korešpondent AFP. Skupina 14 inšpektorov, vedená šéfom MAAE Rafaelom Grossim, vyrazila v stredu ráno z Kyjeva.

13:46 Ukrajinci sa obracajú na krízovú linku s otázkami, či sa majú vrátiť do vlasti, ale tiež napríklad kvôli výchovným problémom s deťmi. ČTK to povedala riaditeľka Modrej linky Hana Regnerová. Brnenský spolok sa podieľa na telefonických službách sociálnej asistencie pre ukrajinských utečencov, ktoré zriadilo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

13:03 Rusko víta návrh Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby jej experti ostali v juhoukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárni nastálo. Vyhlásil to v stredu zástupca Ruska pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Uľanov. Informuje o tom TASR, ktorá pri tom čerpala zo správy agentúry Reuters.

12:45 Rusko začalo skrytú mobilizáciu v Moskve, Petrohrade. Ukrajinské riaditeľstvo pre spravodajské služby informovalo, že vojenské komisariáty dvoch najväčších ruských miest dostali pokyn, aby odviedli obyvateľov na ďalšie nasadenie na okupovaný Krym.

12:00 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu vyzval členské krajiny EÚ na zaujatie jednotného postoja v otázke zavedenia obmedzení pri vydávaní víz pre ruských občanov. Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie v stredu rokujú v Prahe o pozastavení účinnosti dohody s Ruskom o zjednodušení udeľovania víz, v dôsledku čoho by ruskí občania za víza platili viac a čakali na ne dlhšie. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

11:29 Miestne telegramové kanály hlásia nové explózie v oblasti Chornobaivka, Khersonskom regióne. 

10:45 Ruské jednotky ostreľujú Enerhodar uprostred jadrových inšpektorov OSN, ktorí sa presúvajú do jadrovej elektrárne v Záporoží. Jevhen Jevtušenko, šéf okresnej vojenskej správy Nikopolu, označil útok za provokáciu.

10:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by mohol koncom septembra fyzicky vystúpiť s prejavom na všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN. Ak by sa tak stalo, išlo by o jeho vôbec prvú zahraničnú cestu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z konca februára, informovala v stredu agentúra DPA.

9:50  Ruské ostreľovanie Charkova zranilo 2 ľudí. Podľa guvernéra Charkovskej oblasti Oleha Syniehubova boli pri útoku poškodené obytné budovy a kancelárske priestory. Útok zasiahol aj obec Zoločiv, dodal.

9:19 Britská vojenská rozviedka uviedla, že ukrajinské jednotky využili pomerne slabú pozíciu ruskej obrany a na niektorých miestach zatlačili ruských vojakov späť. Útoky Ukrajincov na okupačné jednotky podľa Londýna pokračujú na niekoľkých frontoch na juhu krajiny. Rusko sa teraz pravdepodobne pokúsi medzery v línii zaplniť záložnými jednotkami a je možné, že nasadia jednotky s iba obmedzeným výcvikom, píše britská rozviedka.

O vyradení mostov v Chersonskej oblasti z prevádzky informuje v novej analýze aj ISW, podľa ktorého Ukrajinci tiež útočia na pontónové prívozy cez Dneper. Ukrajinské aj ruské zdroje podľa analytikov informovali o tom, že ukrajinské sily zasiahli pontónový most vystavaný ruskými jednotkami neďaleko významného Antonivského cestného mosta.

8:37 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba vyzval Európsku úniu, aby zakázala vydávanie víz pre ruských turistov. Ide o úmerný krok v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu vzhľadom na to, že väčšina Rusov túto "genocídnu vojnu" podporuje, povedal Kuleba agentúre Reuters pred začiatkom druhého dňa neformálneho summitu ministrov zahraničných vecí EÚ. Vydávanie turistických víz Rusom bude jednou z tém dnešných rokovaní.

7:53 Ukrajinské sily pokračujú v ničení ruských logistických trás, záloh a veliteľských stanovíšť, oznámilo Južné veliteľstvo ukrajinských síl. Ruské sily v reakcii na novú protiofenzívu na juhu Ukrajiny upravujú svoje pozície a z Krymu a Melitopolu presúvajú konvoje vojenskej techniky, uvádza analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Nová ukrajinská ofenzíva podľa ISW zrejme mení priority na celom bojisku.

7:44 Ukrajina dostala v auguste rekordnú zahraničnú pomoc. Minister financií Serhiy Marčenko  vo vysielaní oznámil, že Ukrajina dostala v auguste rekordnú zahraničnú pomoc vo výške 4,6 miliardy dolárov, informuje Interfax.

7:27 Členovia inšpekčnej misie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) dnes vyrazili z Kyjeva do Ruskom okupované Záporožské jadrové elektrárne, kde chcú stráviť niekoľko dní. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na šéfa MAAE Rafaela Grossiho. Z ostreľovania jadrového zariadenia sa v posledných týždňoch viní Ukrajina a Rusko navzájom.

Misia MAAE prišla do Kyjeva.
Zobraziť galériu (3)
Misia MAAE prišla do Kyjeva.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

6:44 Baykar predstavuje nový dron, ktorý sa bude vyrábať na Ukrajine. Turecký výrobca dronu Bayraktar predstavil druhý prototyp nového Bayraktar Kizilelma („Červené jablko“) na tureckom leteckom a technologickom festivale Teknofest. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

6:03 Rusko dnes prerušilo dodávky plynovodom Nord Stream 1, ktorý je hlavnou trasou na prepravu ruského zemného plynu do Európskej únie. Podľa agentúry Reuters to vyplýva z dát získaných pri vstupe potrubia do Nemecka. Ohlásená odstávka má trvať do sobotného rána. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zhruba pred dvoma týždňami uviedla, že jediná zostávajúca kompresorová stanica potrebuje údržbu.

6:01 Päť metrov pod zemou riaditeľ Mychajlo Aljochin rovná posledné veci v kryte svojej školy v Kyjeve, kde jeho žiaci budú tráviť čas, pokiaľ sa rozoznejú sirény. Deti vo veku od šiestich do 16 rokov sa do tried vrátia vo štvrtok, keď na Ukrajine začína školský rok, napísala agentúra AFP.

Návšteva MAAE v záporožskej elektrárni je naplánovaná na jeden deň

Balyckyj uviedol, že od návštevy tímu MAAE veľa neočakáva. Inšpektori podľa neho musia v priebehu jedného dňa obhliadnuť prevádzku elektrárne. Záporožskú atómovú elektráreň obsadili už v prvých týždňoch invázie ruské vojská, jej prevádzku však naďalej uskutočňujú ukrajinskí pracovníci. Toto zariadenie sa odvtedy nachádza na frontovej línii.

Misia MAAE prišla do Kyjeva.
Zobraziť galériu (3)
Misia MAAE prišla do Kyjeva.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Rusko a Ukrajina sa v posledných týždňoch navzájom obviňujú z ostreľovania jadrovej elektrárne, čo vyvoláva obavy z možného úniku radiácie. Tím inšpektorov MAAE pricestoval do Kyjeva v utorok. V Záporožskej atómovej elektrárni má byť od stredy do soboty. Kremeľ označil misiu MAAE za "nevyhnutnú"; zároveň však vylúčil stiahnutie svojich vojakov z elektrárne.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineZáporožska jadrová elektráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu