Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň stosedemdesiaty šiesty (18. august 2022)

Ruské rakety štartujúce proti Ukrajine sú vidieť v Charkove. Zobraziť galériu (6)
Ruské rakety štartujúce proti Ukrajine sú vidieť v Charkove. (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Belikov)

KYJEV/MOSKVA - Ako "podlý a cynický" odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj útok ruských okupačných síl, pri ktorom zahynulo v stredu v ukrajinskom meste Charkov najmenej sedem ľudí a ďalších 16 osôb utrpelo zranenia. Na mesto nad ránom dopadlo ďalších päť rakiet. Po zásahu vypukli požiare a útok pripisovaný ruským jednotkám má najmenej jednu obeť a 18 ranených, vrátane dvoch detí. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

175. deň vojny na Ukrajine

175. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:57 Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu vo štvrtok obhajoval rozhodnutie svojej krajiny o sprísnení pravidiel na vstup do krajiny pre ruských turistov. Informovala o tom agentúra AP. Turisti z Ruska sa podľa ministra vyhýbajú morálnej zodpovednosti postaviť sa režimu ruského prezidenta a jeho "genocídnej vojne" na Ukrajine.

21:33 Obyvateľov dvoch ruských dedín pri ukrajinskej hranice vo štvrtok evakuovali po tom, ako v neďalekom sklade munície vypukol požiar. Zranenia neboli hlásené. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov vo vyhlásení uviedol, že pohotovostné služby vyšetrujú príčinu požiaru neďaleko obcí Timonovo a Soloti, asi 15 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Bližšie podrobnosti neuviedol.

21:27 V ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou začalo dnes horieť v muničnom sklade, oznámil miestny gubernátor Vjačeslav Gladkov. Incident si nevyžiadal mŕtvych ani zranených, úrady ale evakuujú obyvateľov dvoch dedín, informovala agentúra TASS.

21:13 Estónsko schválilo nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Balenie obsahuje nové dávky mínometov, protitankových zbraní a poľnú nemocnicu.

20:44 Ukrajina bude rokovať s Ruskom iba vtedy, ak útočníci opustia všetky okupované územia na Ukrajine, tvrdí Volodymyr Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

20:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vylúčil uzavretie mieru s Ruskom, pokiaľ Moskva nestiahne svojich vojakov z Ukrajiny. Informuje o to agentúra AFP. Zelenskyj bol "veľmi prekvapený", keď od tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počul, že Rusko je pripravené na nejakú formu mieru. "Najskôr musia opustiť naše územie a potom uvidíme," povedal ukrajinský prezident na spoločnej tlačovej konferencii s Erdoganom a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

19:49 Ďalších 21 tiel neidentifikovaných obetí ruskej okupácie pochovali v Buchu 17. augusta. Namiesto mien ich uložili na odpočinok s poznávacími značkami.

19:41 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok jasne podporil Ukrajinu a varoval pred nebezpečenstvom "ďalšieho Černobyľa" v Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni. Na rozhovoroch s lídrami Ukrajiny a OSN v západoukrajinskom Ľvove tiež hovoril o možných spôsoboch ukončenia vojny. Informujú o tom agentúry DPA, AFP a Reuters.

19:26 OSN plánuje pred príchodom zimy zvýšiť vývoz obilia z Ukrajiny, povedal vo štvrtok generálny tajomník OSN António Guterres po rokovania s prezidentmi Ukrajiny a Turecka. Vyjadril tiež znepokojenie nad bojmi v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

18:48 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok vyhlásilo, že Moskva použije svoje jadrové zbrane len v "núdzovej situácii" a že nemá záujem o priamy konflikt s NATO a Spojenými štátmi. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (6)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

18:33 Česká ministerka obrany Jana Černochová sa vo štvrtok vo Varšave stretla s poľským kolegom Mariuszom Blaszcakom. Hovorili spolu o obrannej spolupráci aj o ochrane slovenského vzdušného priestoru. Informuje o tom spravodajkyňa v Prahe.

17:41 Z ukrajinských prístavov od 1. augusta vyviezli už 622.000 ton obilia, oznámilo vo štvrtok turecké ministerstvo obrany. Informuje o tom stanica CNN.

17:07 Organizácia Spojených národov (OSN) musí zaistiť bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne. Povedal to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom agentúra Reuters. Zelenskyj sa vo štvrtok v Ľvove stretol s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Obaja sa podľa ukrajinského prezidenta zamerali najmä na "vydieranie" zo strany Ruska v spojitosti so Záporožskou jadrovou elektrárňou. "Tento zámerný teror zo strany agresora môže mať globálne katastrofické následky pre celý svet," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.

António Guterres
Zobraziť galériu (6)
António Guterres  (Zdroj: TASR/Martial Trezzini/Keystone via AP)

16:51 Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) zadržala poľského občana pre podozrenie zo špionáže pre Rusko. Povedal to vo štvrtok hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Žaryn. Informuje o tom agentúra PAP. Jaroslaw A., ktorého priezvisko v súlade s poľským tlačovým zákonom nezverejnili, bol obvinený z toho, že deklaroval svoju pripravenosť vykonávať spravodajské aktivity pre Rusko.

16:18 Počet obetí ruského útoku na Charkov zo 17. augusta stúpol na 12. Štátna pohotovostná služba informovala, že pri ruskom raketovom útoku na obytnú budovu v okrese Saltivskyj bolo zranených 20 civilistov. Záchranná akcia pokračuje.

15:33 Rusko rozmiestnilo v Kaliningradskej enkláve na pobreží Baltského mora tri bojové stíhačky vyzbrojené hypersonickými strelami, oznámilo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na agentúru RIA Novosti.

14:47 Fínsky vzdušný priestor vo štvrtok pravdepodobne narušili dve ruské stíhačky. Informovalo o tom fínske ministerstvo obrany.Informuje o tom agentúra AFP.

14:21 Prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil veteránov v nemocnici vo Ľvove, kam pricestoval 18. augusta na stretnutie s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

13:40 Už 44.300 ruských vojakov údajne zahynulo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára. Oznámilo to vo štvrtok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter. Rusko na Ukrajine tiež údajne stratilo 234 lietadiel, 197 vrtuľníkov, takmer 1900 tankov, skoro 4200 obrnených transportérov, viac než 1000 delostreleckých systémov, 265 salvových raketometov a 15 plavidiel. Tieto údaje nebolo možné nezávisle overiť. Ruská armáda naposledy zverejnila svoje straty na Ukrajine 25. marca. Uvádzala vtedy 1351 mŕtvych a 3825 ranených.

12:45 Rusko vo štvrtok varovalo, že ak ukrajinská armáda bude pokračovať v ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne, bude nútené zastaviť jej prevádzku. Kyjev popiera ostreľovanie elektrárne a tvrdí, že to robí Rusko, ktoré elektráreň od marca okupuje. Informuje o tom TASR na základe správy webu britského denníka The Guardian.

11:30 Rusko verbuje do radov svojej armády aj väzňov a podozrivých, ktorým na výmenu sľubuje zastavenie trestného konania. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia ľudskoprávnych aktivistov. O tejto praktike ruskej armády informovala ruská aktivistka Oľga Romanovová, ktorá žije v Berlíne a špecializuje sa najmä na práva odsúdených. Vo svojom príspevku na Facebooku uverejnila niekoľko príkladov z ústavov na výkon väzby v okolí Moskvy.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

10:50 Vojenská pomoc Ukrajine zo strany veľkých európskych krajín od apríla klesá. Šesť najväčších štátov v Európe – Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Taliansko a Poľsko – za mesiac júl vôbec po prvýkrát od začiatku ruskej invázie vo februári neposkytlo Ukrajine žiadne nové bilaterálne vojenské záväzky. Informuje o tom TASR na základe článku v magazíne Politico, ktorý čerpal údaje z Kielskeho inštitútu pre svetovú ekonomiku.

Ako upozorňuje Politico, vojenská pomoc klesá práve v čase, keď Kyjev ohlasuje plány na veľkú protiofenzívu. Táto skutočnosť potvrdzuje aj opakované sťažnosti ukrajinských predstaviteľov, že európske krajiny vo vojenskej pomoci zaostávajú za Spojenými štátmi. 

10:30 Ruské jednotky v Záporožskej atómovej elektrárni na juhu Ukrajiny nemajú ťažké zbrane. Vo štvrtok to vyhlásilo ruské ministerstvo obrany, ktoré zároveň obvinilo Kyjev, že plánuje "provokáciu". TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Ruské jednotky nemajú ťažké zbrane ani v areáli elektrárne, ani priľahlých oblastiach. Prítomní sú tam iba vojaci," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

8:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opätovne vyzval Moskvu, aby Ruskom okupovanú Záporožskú atómovú elektráreň okamžite vrátila Ukrajine. V noci na štvrtok to uviedol na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Ruská armáda sa musí stiahnuť z areálu atómovej elektrárne a všetkých priľahlých oblastí, rovnako odtiaľ musí odstrániť aj svoje vojenské vybavenie," napísal Zelenskyj. Dodal, že sa tak musí stať "bezpodmienečne a čo najskôr".

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

7:20 Rusko sa snaží vzbudiť zdanie, že údery na vojenské zariadenia na ukrajinskom Ruskom anektovanom Kryme sú teroristické činy. Snaží sa tým odvrátiť pozornosť od porušovania medzinárodného práva Moskvou a podkopať výzvy na označenie Ruska za štát podporujúci terorizmus, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

7:00 V okupovanej Amvrosiivke v Doneckej oblasti bolo počuť výbuchy. Video priniesol na sociálnej sieti portál NEXTA.

6:30 Vo štvrtok vstúpili do platnosti sprísnené obmedzenia Estónska pre ruských občanov, ktorí chcú vstúpiť do tejto pobaltskej krajiny. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry DPA. Vláda v Tallinne začiatkom tohto týždňa oznámila, že prestane vydávať estónske víza ruským občanom a zakáže vstup Rusom, ktorí majú estónske turistické, obchodné, športové alebo kultúrne víza.

Ruskí štátni príslušníci s vízami vydanými jednou z iných schengenských krajín alebo tí, ktorí sa už nachádzajú v schengenskom priestore, však do Estónska budú môcť vstúpiť. Schengenský priestor zahŕňa väčšinu krajín Európskej únie a uľahčuje voľný pohyb v rámci tohto bloku.

6:20 Video spúšte po ruskom raketovom útoku na Charkov. Video priniesol na sociálnej sieti portál NEXTA.

6:10 Stredajší útok na sociálnej sieti Telegram odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Je to neospravedlniteľný, záludný a cynický útok na civilistov, ktorý ukazuje bezmoc agresora. Nemôžeme mu odpustiť. Pomstíme sa zaň," dodal Zelenskyj.

Úplne zničená obytná štvrť: Ruský raketový útok na Charkov zabil najmenej sedem ľudí (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

6:00 Na východoukrajinský Charkov nad ránom dopadlo ďalších päť rakiet.

Po zásahu vypukli požiare a útok pripisovaný ruským jednotkám má najmenej dve obete. Oznámili to dnes podľa ruskojazyčnej verzie webu BBC gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov a starosta Charkova Ihor Terechov.

"O 04:32 (3:32 SELČ) prvé a potom najmenej štyri ďalšie raketové útoky na Charkov. Informácie sa stále spresňujú. Došlo minimálne k piatim explóziám," napísal Terechov na sociálnej sieti Telegram. Pri útokoch zomreli dvaja ľudia, jednou z obetí je dieťa, uviedol Synehubov. Vo svojom príspevku na Telegrame vyzval spoluobčanov, aby neignorovali zvuk sirén a neopúšťali kryty.

Pri stredajšom ruskom ostreľovaní obytnej štvrte druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova bolo zabitých sedem ľudí a ďalších 13 bolo zranených. Rakety zasiahli ubytovňu, kde žilo asi 30 ľudí, vrátane seniorov a detí. Medzi obyvateľmi bolo aj niekoľko ľudí so sluchovým postihnutím, čo komplikovalo pátranie po nich v sutinách domu, uviedol server Ukrajinska pravda. Pôvodné správy hovorili o šiestich obetiach, úrady v noci čísla spresnili.

Podoľak opäť vyzval na zničenie Krymského mosta

Hlavný poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu znova vyzval na zničenie mosta spájajúceho Moskvou okupovaný Krymský polostrov s Ruskom. TASR správu prevzala od denníka The Guardian. Podoľak na sociálnej sieti Twitter uviedol, že Ukrajina nikdy nevydala povolenie na výstavbu Krymského mosta, a ide preto o nelegálnu stavbu. "Škodí životnému prostrediu na polostrove, a preto ho treba demontovať. Nie je dôležité ako - či dobrovoľne alebo nie," uviedol poradca ukrajinského prezidenta.

Krymský most bol postavený po ruskej anexii Krymu v roku 2014. Most vedie ponad Kerčský prieliv a spája Krym s ruskou pevninou. Počas uplynulej noci bol most uzatvorený po tom, ako na Kryme došlo k niekoľkým útokom na ruské vojenské základne a infraštruktúru. Uzatvorenie mosta tiež súviselo s obavami, že by na neho mohli byť zacielené ďalšie útoky. Podoľak v rozhovore pre The Guardian tento týždeň naznačil, že Ukrajina považuje Krymský most za legitímny vojenský ciel. "Je to nelegálna stavba a hlavná brána pre zásobovanie ruskej armády na Kryme. Takéto objekty by mali byť zničené," uviedol Podoľak.

Krátko po otvorení mosta zriadila ruská armáda na tejto cestnej infraštruktúre kontrolné stanoviská; jej príslušníci v súčasnosti kontrolujú doklady cestujúcich a vozidlá, ktoré cez most prechádzajú, uviedol v stredu Denys Savčenko z ľudskoprávnej organizácie Crimea SOS. Podľa Savčenka tiež nedávny výbuch v muničnom sklade na Kryme spôsobil, že vzrástol počet ľudí, ktorí sa cez most vracajú späť do Ruska. Rekordný počet vozidiel prešiel cez Krymský most podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka aj v pondelok.

Viac o téme: Raketyútok CharkovVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu