Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čo nastane v Česku, ak bude nedostatok plynu? Štát už má scenár, domácnosti sú na druhom mieste

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Česko v prípade nedostatku plynu uprednostní pri dodávkach tepla priemyselné podniky pred domácnosťami. Cieľom je zabezpečiť dodávky pre kľúčové oblasti, citovali médiá českého ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkela. Informuje o tom na základe správy agentúry APA.

Podľa neho je takýto postup dôležitý aj pre domácnosti, keďže ich členovia sú zamestnaní v takýchto firmách alebo využívajú ich produkty. Nikto si nepraje takýto scenár, ale štát musí byť naň pripravený, uviedol Síkela.

Česko patrí v rámci EÚ k najzávislejším krajinám od ruského plynu

Ministerstvo priemyslu a obchodu už vypracovalo tabuľku, ktorá stanovuje výšku teploty v rôznych priestoroch. Napríklad v školských učebniach má byť 19 stupňov Celzia, v domovoch dôchodcov 20 stupňov a v bytoch napojených na centrálne kúrenie 18 stupňov. Vláda doteraz domácnosti ubezpečovala, že nepocítia prípadný nedostatok plynu. Česko patrí v rámci EÚ ku krajinám najzávislejším od ruského plynu.

ČR je na zimu v súvislosti s plynom pripravená, povedal premiér Fiala 

Vďaka našim aktívnym krokom sme na zimu pripravení a biznis pred občanmi uprednostňovať nebudeme, povedal v stredu po rokovaní vlády český premiér Petr Fiala v súvislosti s prípadným obmedzením dodávok plynu. 

Premiér zopakoval svoje slová, že občanov Česka nenechajú padnúť. "Občania zaplatia za bývanie maximálne 30 % svojich príjmov, v Prahe 35 % vrátane všetkých poplatkov za energie. Všetky náklady na bývanie nad 30 % ich príjmov je štát pripravený im uhradiť, a to formou príspevku na bývanie," vysvetlil Fiala.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Do konca augusta chce vláda predstaviť konkrétne parametre úsporného tarifu, ktorý je jednou z kompenzácií v aktuálnej energetickej kríze. Český premiér tiež informoval, že ministerstvo priemyslu a obchodu poveril kontrolou výšky záloh za energie, ktoré dodávatelia vymeriavajú zákazníkom. Výsledky by mohli byť známe na budúci týždeň.

"Nebojte sa požiadať o sociálne dávky," odkázal obyvateľom Česka Fiala. Zároveň vyvrátil, že by sa štát chystal kontrolovať, akú teplotu majú ľudia doma. Premiér pripustil, že situácia je vážna, preto musí byť Česko pripravené aj na kritické scenáre. "Robíme všetko pre to, aby sa to občanov dotklo čo najmenej," dodal Fiala a pripomenul, že pred nadchádzajúcou vykurovacou sezónou vláda nakúpila plyn za 8,5 miliardy českých korún (približne 346 miliónov eur).

Viac o téme: PlynČeskoPriemyselDomácnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu