Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemecký kancelár Scholz považuje incident v Berlíne za úmyselný čin: Šesť ľudí stále bojuje o život

Olaf Scholz na summite Global Solutions v Berlíne Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz na summite Global Solutions v Berlíne (Zdroj: SITA/Annegret Hilse/Pool Photo via AP)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz považuje stredajší incident v Berlíne, keď Nemec arménskeho pôvodu našiel v centre mesta autom do davu, za úmyselný čin. Podobne sa vyjadrila aj berlínska primátorka Franziska Giffeyová, ktorá v rozhlasovej stanici RBB hovorila o jednaní psychicky ťažko narušeného človeka. Okolnosti udalosti nie sú presne známe, vyšetrovanie ale vedie oddelenie vrážd, nie ochrana štátu, ktorá má na starosti politicky motivované činy.

"Kruté vyčíňanie na ulici Tauentzienstrasse ma hlboko zasiahlo. Cesta školskej triedy z Hesenska do Berlína skončila nočnou morou," napísal Scholz v noci na dnešok na twitteri. Dodal, že myslí na príbuzných mŕtvych učiteľiek a na zranených. "Všetkom vám prajem rýchle uzdravenie," dodal.

O úmyselnom čine dnes ráno hovorila aj Giffeyová. "Bolo to vyčíňanie psychicky ťažko narušeného človeka," povedala. Stredu označila za temný deň berlínskej histórie, ktorý opäť otvoril traumu z decembra 2016. Vtedy sa na námestí Breitscheidplatz, ktoré priamo susedí s miestom stredajšieho činu, odohral teroristický útok. Zahynulo pri ňom 12 ľudí vrátane jednej Češky.

Auto v Berlíne nabúralo do davu ľudí
Zobraziť galériu (2)
Auto v Berlíne nabúralo do davu ľudí  (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Sohn)

Stredajší incident si vyžiadal jednu mŕtvu, šesť ľudí ale bojuje o život a ďalší traja sú zranení vážne. Medzi zranenými sú aj deti, ktoré mŕtva učiteľka sprevádzala.

Dvadsaťdeväťročný vodič mal pri sebe plagáty týkajúce sa Turecka, žiadne písomné vyhlásenie ale vo vozidle nebolo. Nemecké médiá uvádzajú, že muž bol polícii známy kvôli skorším prehreškom, ktoré ale nesúviseli s extrémizmom. Bulvárny denník Bild kontaktoval sestru vodiča, ktorá oznámila, že brat mal vážne problémy.

Viac o téme: NehodaBerlínNemecOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu