Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zdesenie v Česku, ďalšie tornádo? Meteorologička vysvetľuje, o čo išlo! Krotí obavy ľudí

Dust devil, Masai Mara, Kenya
Dust devil, Masai Mara, Kenya (Zdroj: Getty Images/Samantha Dunnicliff)

CHÝNĚ – Bolo v stredných Čechách vidieť tornádo? Zvláštny úkaz videli západne od Prahy ešte v pondelok popoludní. Išlo o vír, ktorý nápadne pripomínal nebezpečné tornádo. Podľa odborníkov však jav nie je nijako nebezpečný ani nerobí škody. O čo teda išlo?

Čert, prachový diabol či rarášok – tak sa nazýva úkaz, ktorý bolo vidieť v pondelok v stredných Čechách. Ide o jav, ktorý pripomína malé tornádo a spravidla trvá len chvíľu, maximálne niekoľko minút. Zvyčajne nebýva nijako nebezpečný. „Vzniká počas jasného dňa, keď je silne prehriaty zemský povrch, od ktorého sa ohrieva vzduch pri zemi, ktorý stúpa a v dôsledku vetra alebo terénu začne rotovať. Potrebné sú aj podmienky, keď teplota vzduchu s výškou klesá,“ povedala pre portál novinky.cz meteorologička Dagmar Honsová.

 

V Praze málem přišli hotely a restauerace o nejlepší zeleninu a ovoce , kterou má a rozváží Šandera s.r.o. -tohle nás dnes těsně minulo😊🙈🙈😨 Video natočil odvážný řidič firmy Šandera Petr Š.💪

Posted by Marek Ždánský on Monday, May 16, 2022

S čertmi, ako ich ľudia zvyknú nazývať, sa môžete stretnúť prakticky kdekoľvek, najčastejšie však nad poliami, kde je už po žatve. Zvyčajne nenapáchajú výraznejšie škody, maximálne prevracajú menšie predmety. Ojedinele sa však môže stať, že intenzita prachového víru je natoľko silná, že dokáže lámať konáre či stromy, prípadne zničiť jednoduché stavby ako napríklad stodoly či kôlne.

Takmer rok od tornáda

Už to bude takmer rok, čo južnú Moravu zasiahli silné búrky, ktoré so sebou priniesli aj ďalší nebezpečný jav - tornádo. Stalo sa to 24. júna a tornádo o sile F4, čo sú mimoriadne ničivé veterné javy, zničilo mnohé mestá. Extrémne zasiahnutých bolo 7 obcí Juhomoravského kraja, najviac postihnuté boli Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hrušky a Lužice. V zasiahnutých obciach boli poničené stovky domov, verejných budov, stromov, vozidiel a infraštruktúra. V priebehu večera a nasledujúceho dňa bolo ošetrených niekoľko stoviek zranených osôb a polícia potvrdila 6 obetí. Išlo o tornádo s najväčším počtom obetí od roku 2001 v Európe.

Archívne VIDEO Spúšť po tornáde v Juhomoravskom kraji 

Spúšť po tornáde v Juhomoravskom kraji (Zdroj: FB/ HZS Jihomoravského kraje )

Viac o téme: TornádoMeteorologičkaPrachový vírPrachový čert
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu