Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko vystupuje z Rady štátov Baltského mora: Lavrov poslal odkaz ministrom členských krajín

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko sa rozhodlo formálne vystúpiť z Rady štátov Baltského mora (CBSS). V utorok o tom informovalo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom agentúra AFP.

"V reakcii na nepriateľské kroky minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov poslal odkaz ministrom členských krajín CBSS, vysokému predstaviteľovi EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku (Josepovi Borrellovi), ako aj sekretariátu Rady v Štokholme s oznámením o vystúpení z organizácie. Federálne zhromaždenie Ruskej federácie zároveň rozhodlo o vystúpení z Parlamentnej konferencie pre Baltské more (BSPC)," uviedol ruský rezort diplomacie.

Rusko varuje

Moskva tvrdí, že západné krajiny "monopolizovali CBSS pre svoje vlastné účely" na úkor ruských záujmov. Rusko zároveň varovalo, že pokusy o vytlačenie krajiny z Pobaltia sú odsúdené na neúspech.

CBSS vznikla v roku 1992 v Kodani. Skupina združuje štáty regiónu Baltského mora (Dánsko, Estónsko, Fínsko, Litvu, Lotyšsko, Nemecko, Poľsko, a Švédsko), jej členmi sú však aj Island, Nórsko a Európska komisia. Hlavnou agendou skupiny je rozvoj ekonomiky, občianskej spoločnosti a bezpečnosti. Zoskupeniu v súčasnosti predsedá Nórsko.

Viac o téme: VystúpenieRuskoSergej LavrovRada štátov Baltského mora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu